Tömeges leépítésekre számíthat Kína

A Foxconn egyik gyárából 60 ezer embert küldött el, helyükre robotok érkeznek. Hatszáz másik cég is hasonló lépéseket tervez.

Négymilliárd jüant (172,2 milliárd forintot) költött tavaly összesen mesterséges intelligencia fejlesztésére az a 35 tajvani cég, amelyik az egyre drágább munkaerőt kívánja robotokkal helyettesíteni. A kínai kormány által közzétett adatok szerint a Sanghaj környéki vállalatok jelentős része, legalább 600 tervezi az emberek gépekre cserélését.

Az egyik legnagyobb tajvani gyáróriás, főként Apple beszállítóként ismert Foxconn az egyik telephelyén kísérleti jelleggel az ott dolgozó 110 ezer fős létszámot 50 ezerre redukálta, a többiek pedig minden bizonnyal követni fogják a példát, írja a South China Morning Post.


(forrás: Ron Cobb) [+]

Kunshan térségében, illetve Sanghajban a hatóságok már készülnek a válságra, amit a robbanásszerű elbocsátási hullám vált majd ki. A Foxconn tavaly 1,4 millió alkalmazottal rendelkezett, ha a pilot projekt sikeresnek bizonyul, akár már idén megválhatnak az emberek felétől. A szakértők szerint Sencsen sem ússza meg, maximum néhány évvel számolhatnak a gyártósorokon dolgozó betanított munkások.

A cégek kommunikációs osztályain igyekeznek tompítani a helyiek felháborodását, a leépítésekről azt mondják, ezzel a magas biztonsági kockázat csökken, illetve hivatkoznak még a sorozatos balesetekre, a profithányadra vonatkozó tanulmányokat pedig megtartják a befektetőknek.

Azóta történt

Előzmények