Profi „mobilfüggetlenítőket” buktattak le a francia rendőrök

A francia rendőrség vasárnap jelentette be, hogy egy év nyomozás után a marseille-i csendőrség speciális egységének segítségével lelepleztek egy bűnszervezetet, mely mobiltelefonok „függetlenítésével” foglalkozott: a több millió eurósra becsült csalássorozat miatt kilenc embert tartóztattak le, köztük telefontársaságok alkalmazottait is.

A nyomozók a sajtótájékoztatón közölték, hogy a szervezet tagjai telefontársaságok magas beosztásban lévő alkalmazottaitól három euróért vásároltak a cégek adatbázisaiból származó kódokat a SIM-kártyák megnyitásához (hogy a telefonokat szabadon fel lehessen használni szinte bárhol, bármely hálózaton), majd ezeket 30 euróért adták tovább. A befolyt összegeket tengerentúli adóparadicsomokban megnyitott bankszámlákra utalták. A vizsgálat szerint az egyik alkalmazott havi 25 ezer euróhoz jutott a kódok eladásából. Az egyik nyomozó finoman még csodálatának is hangot adott, ugyanis olyan professzionálisan volt megszervezve a hálózat, hogy az még a hatóság embereit is meglepte.

A vizsgálat az után kezdődött meg, hogy a francia távközlési társaság, az SFR tavaly panaszt tett, mivel Marseille déli negyedében eltéréseket észleltek biztonsági rendszerükben. Később kiderült, hogy két másik vállalat, a Bouygues és az Orange is érintett volt a csalássorozatban.

Előzmények