Kriptozűr: megvenné bajba jutott riválisát a Binance, vagy mégsem?

72 órán belül 6 milliárd dollárt kértek ki az FTX-től, a bajba jutott platformon a rivális Binance segítene azzal, hogy felvásárolja. Vagy talán mégsem.

Sam Bankman-Fried a héten arra figyelmeztette az FTX kriptotőzsde dolgozóit, hogy 72 órán belül 6 milliárd dollárnyi pénzt vontak ki a platformról az emberek. Vasárnap pedig azt közölte a rivális Binance vezetője, hogy az FTX saját tokenjében tartott vagyonállományát is megszünteti.

Ezek után az FTX nagyon súlyos likviditási gondokba ütközött, de gyors segítséget kapott. A rivális Binance vételi ajánlatot tett az FTX-ért, és már alá is írtak egy nem kötelező érvényű megállapodást.

Az FTX egyébként a vezetője szerint egy átlagos napon dollártízmilliós forgalmakat bonyolít, de a helyzet nemrég felborult, ami befagyasztásokhoz vezetett – a helyzetet a közeljövőben oldanák meg, azt ígérik, senkit nem ér majd kár. A részleteket továbbra sem igazán közölték, a Binance mindenesetre azt mondja, részben a felhasználók védelmében akarja megvenni riválisát.

Könnyű helyzetben a Binance sincs: bár uralja a szektort, bevásárolta magát a Twitterbe, sok országban nyit irodát, az USA igazságügyi minisztériuma már pénzmosásellenes törvények megszegése miatt vizsgálódik ellene.

Frissítés: gyakorlatilag óránként derülnek ki újabb részletek.

Több vállalat és befektető is kihátrált az FTX mögül, majd a befektetők pánikba estek, a kriptopénzek árfolyamai pedig ennek eredményeképp újabb zuhanásba kezdtek. Ezzel egyszerre az amerikai tőzsdefelügyelet is vizsgálatot kezdett.

A Wall Street Journal ezután arról írt, hogy a Binance visszatáncolhat a felvásárlástól, miután nagy lyukat talált az FTX pénzügyeiben. A WSJ szerint hatalmas mennyiségű tőkére lenne szükségük, a napokban már 8 milliárd dollárt akartak kivenni az ügyfelek. Az USA tőzsdefelügyelete ezután a kriptoszektor nagy kockázatait állította fókuszba, majd a Binance vezérét szabotázzsal vádolta az FTX vezére.

Immáron minden terítéken van, a Binance-üzlet ugyanis gyorsan összeomlott.

Azóta történt

Előzmények