A Brexit hatása: elköltöztetik a Galileo backup központját

A rendszer biztonsága kiemelt szempont, ezért nem megengedhető, hogy a tartalék rendszer az unión kívül legyen.

Az Európai Bizottság (EB) tegnap bejelentette, hogy határoztak arról, hogy a Galileo navigációs rendszer biztonsági központjának tüköregységét az Egyesült Királyságnak az unióból való kilépése miatt a dél-angliai Swanwickből áttelepítik Spanyolországba.

A szóban forgó rendszer a Galileo Security Monitoring Centre (GSMC), mely többféle biztonsági feladatot lát el: folyamatosan monitorozza a Galileo egészét biztonsági szempontból, menedzseli a hozzáféréseket, ügyel az adatszivárgás megakadályozására, operatív feladatai vannak biztonsági fenyegetések és incidensek esetén, biztonsági szakmai támogatást ad a Galileo üzemeltetőinek és a publikus szolgáltatásait felhasználóinak. A GSMC bázisa Franciaországban, a Párizs mellett fekvő Saint Germain en Laye városában működik, de a tartalék, backup rendszert Swanwickbe telepítették.

Galileo
[+]

 

A Brexit következtében dönteni kellett arról, hogy a GSMC tükör hová kerüljön át, hogy uniós tagállamban legyen. Hat ország jelentkezett az augusztus elsején megnyitott pályázatra mint leendő házigazda: Belgium, Olaszország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország, és a körülmények – technikai, biztonsági, pénzügyi és informatikai szempontok – mérlegelése után az üzemeltető European Global Navigation Satellite Systems (GNSS) illetékes bizottsága január 18-án Spanyolország mellett tette le a voksát - itt található egyébként a Galileo szolgáltatói központja is.

Az új központ üzembe helyezése az akkreditációs eljárás lezárása után már pár hónap múlva megtörténik. Magának a központnak a működését Spanyolország finanszírozza, az unió a személyzet és a Galileóhoz tartozó eszközök költségeit állja.

Azóta történt

Előzmények