Elöntik az internetet az izék, és még vigyázni is kell rájuk

A vezető piackutató szerint az okos eszközök terjedésével párhuzamosan egyre nő az internetes dolgok biztonságára fordított összeg.

Az egyik vezető piackutató vállalat, a Gartner legfrissebb előrejelzése szerint idén a „dolgok internete” (IoT – Internet of Things) egyre nagyobb biztonsági kockázatokat hoz elő, így a veszélyek megelőzésére fordított összeg közel negyedével kerül majd többe, mint tavaly: a jelentés szerint idén globálisan 348 millió dollár lesz, szemben a 2015-ös 281,5 millió dollárral. És ez csak tovább emelkedik, vélik az elemzők: 2017-re 434 millió, 2018-ra 547 millió dollárra rúghat.

Ezek az összegek jelenleg még nem tűnnek igazán magasnak, ám az IoT robbanásszerűen terjed, és mivel várható, hogy az igazi nagy áttörés csak ezek után következik be, hamarosan hatalmas számokat közölhetünk, hiszen egyre fontosabb lesz a biztonság – értékelte az eredményeket a Gartner kutatási igazgatója. Ez az üzleti és technológiai szegmens igazából csak most kezd terjedni, de hamarosan behálózza a teljes életünket: netkapcsolattal rendelkező autók és egyéb járművek, mezőgazdaság, építőipar – lásd: az „okos szerszámok” felfutóban lévő területe –, és még ki tudja mi: az IoT mindenhol megjelenik a közeljövőben.


(forrás: Information Security Buzz)

A Gartner jelentése emellett azt jósolja, hogy növekedni fog az ilyen rendszerek elleni támadások száma: úgy látják, hogy 2020-ra a vállalatokat érő azonosított kibertámadások elleni védekezés költségének 25 százaléka az IoT-rendszerekkel lesz kapcsolatos, szemben a jelenlegi helyzettel, amikor a vállalatok a biztonságra fordított költségvetésüknek csak tíz százalékát szánják erre a célra.

A kutatási vezető felhívja arra a figyelmet, hogy az IoT biztonsága szorosan összefügg a felhőalapú technológiák biztonságával: ez könnyen belátható, hiszen a hálózatra kötött eszközök nagy részben valamilyen „felhőn” keresztül kommunikálnak – a Gartner becslése szerint 2020-ra az ilyen eszközök fele fog felhős biztonsági szolgáltatást használni.

Az elemzőcég korábbi jelentésében azt jósolta, hogy 2016 végéig körülbelül 6,4 milliárd eszköz lesz majd minősíthető IoT-eszköznek – vagyis netkapcsolattal rendelkező készüléknek, a kenyérpirítótól kezdve az autókon át a kórházi felszerelésekig. A trendeket figyelembe véve a Gartner azt jósolja, hogy 2020-ra közel 21 milliárd IoT-eszközzel kell számolni.

Azóta történt

Előzmények