A Goldman Sachs már az aranyban hisz a bitcoin helyett

A szakértők szerint egy portfólióba az arany illik, és túlszárnyalja majd az igen ingadozó bitcoint hosszú távon. Eközben bajban az FTX volt vezére és már a Binance is.

Míg korábban több százezer dolláros árfolyamokat jósoltak a bitcoinnak, az utóbbi hetek sorozatos csődjei, eljárásai és ígért törvényei mellett a legtöbben már nem jósolnak fényes jövőt a kriptoszektornak.

A Goldman Sachs konkrétan úgy látja, hogy a valódi kereslet az arany oldalán áll, az messze túlszárnyalja majd hosszú távon az igen magas volatilitású bitcoint.

A szakértők szerint az aranyra kevésbé hatnak a nehéz pénzügyi körülmények, így hasznosabb egy portfólióban, főleg mivel van nem spekulatív célja, használata, míg a bitcoinnak nincs, közölték.

Az elemzők azt mondják, a kereskedők az arannyal védekeznek az infláció ellen, a bitcoin viszont egy nagy növekedést ígérő tech cég részvényéhez hasonló kockázat. A Goldman Sachs szerint a bitcoin egy olyan megoldás, ami keresi a megoldandó problémát. Szerintük a befektetők eddig hajlandóak voltak a decentralizált pénzek világát felfedezni, ez segítette a szektort, de a jövőben minden nagyon szigorú lesz. Egyre több továbbá a rendszerszintű aggály, hiszen sorra mennek csődbe a nagy szereplők, mint az FTX vagy a 3AC. Rámutattak, hogy az arany éves szinten enyhe emelkedést mutat, míg a bitcoin árfolyama 75 százalékos mínuszt.

Ami pedig a kriptoszektor, a csődök, eljárások és várható törvények kapcsán keringő, végeláthatatlan híreket illeti: felsorolni is lehetetlen lenne ezeket lassan, de az FTX korábbi vezérigazgatóját a Bahama-szigeteken már a meghallgatása előtt letartóztatták (a tőzsdefelügyelet már a vádakkal is előállt), az USA igazgágügyi minisztériuma pedig nagy eséllyel eljárásokat indít még a Binance és annak vezetője ellen is, például pénzmosás és szankciók megszegése miatt.

Azóta történt

Előzmények