A megállíthatatlan Google újabb fejlesztéseket jelentett be

Tegnap kezdődött a San Franciscó-i Moscone Centerben a Google két napig tartó rendes éves fejlesztői konferenciája (Google I/O 2009) a több mint 45 országból érkezett több mint háromezer résztvevővel, s az eseményen, illetve ahhoz kapcsolódva a cég jó néhány újdonságot, projektet jelentett be. Az esemény nagyságrendjét jelzi, hogy 80-nál több szekcióban tartanak üléseket, 130 előadót kértek fel, s negyvennél több technológiai cég támogatja a rendezvényt. A konferencia videoanyagai megtekinthetőek az e célból létrehozott csatornán.

A szervezők előzetes intenciói szerint az idei gyűlés központi témája a nyitott webes platformok, különös tekintettel a sok új lehetőséget nyújtó HTML 5-re.

Már ma (tegnap) is történtek fontos bejelentések. A Google közzétette egy új termékét, az úgynevezett Web Elements szolgáltatást, mely a weboldalak és a blogok készítését igyekszik megkönnyíteni, valamint új funkciókat kínál a tervezőknek. E megoldás a szokásos, a Google eddigi gyakorlatát követi: a már jól ismert szolgáltatások (Maps, News, YouTube stb.) alkalmazását, beillesztését kínálják fel egy egyszerű kódsor bemásolása útján.

Bejelentették azt is, hogy a Google App Engine mától teljes körűen támogatja a Java nyelvet, így könnyítve meg az AJAX webes alkalmazások írását. Ezt tesztszerűen néhány hónapja elindították, s azóta már több mint 10 ezer alkalmazást írtak a platformra (a 2008-ban elindult App Engine-re egyébként már körülbelül 80 ezer alkalmazás készült).

Ugyancsak friss hír, hogy meghirdették az Android fejlesztői verseny második szakaszát (ADC 2), ahol az alkalmazásfejlesztőkre komoly díjak várnak: mind a tíz kategóriában százezer dollár az első, 50 ezer a második, 25 ezer a harmadik helyzett jutalma, az abszolút versenyben pedig 150, 50, illetve 25 ezer dollár a díj az augusztusban induló versenyen.

Az Androidhoz kapcsolódik az a hír is, hogy Andy Rubinnak, a mobilüzletág vezetőjének sajtónyilatkozata szerint a Google azt várja, hogy év végéig hét vagy nyolc gyártótól már legalább 18 olyan telefon lesz forgalomban világszerte, melyen ez a nyílt forrású operációs rendszer fut (jelenleg még csak a HTC készít ilyen telefonokat).

Azt is ma jelentették be, hogy az üzleti szféra megnyerése érdekében megváltoztatják eddigi gyakorlatukat, s több, eddig tesztverzióként, bétaként futó szolgáltatásukat „véglegesítik", vagyis leveszik a „beta" jelzést (az egyik legnépszerűbb szolgáltatás, a Gmail már öt éve „beta"). Matt Glotzbach, a termékmenedzselési igazgató elmondta, hogy a vállalkozói területnek szánt, fizetős Google Apps Premier Edition eddig sem volt tesztállapotú, de a helyzet az ingyenes alkalmazások területén is hamarosan változni fog, s ezt megerősítette a Google Docs termékmenedzsere, Jonathan Rochelle is, aki ugyanakkor elmondta azt is, hogy a Google-nál alkalmazott „beta" nem azonos a számítástechnikában általánosan használt terminussal, a cég „béta-termékei" teljes értékűek, mindössze felfogásbeli, szemléletbeli különbséget jelent a tesztváltozatként történő megjelölés.

Igen fontos lehet cégek, szervezetek számára az is, hogy a Google Docs fejlesztői nemsokára lehetővé teszik a szkriptek írását az online alkalmazához, hogy megkönnyítsék a testreszabást, illetve a feladatok automatizálását. A Google Apps Scriptnek nevezett projekt keretében a következő néhány hétben egy zártkörű, néhány ezer felhasználót érintő tesztben fogják kipróbálni, hogy hogyan működik ez a lehetőség. A végleges bevezetés időpontjáról egyelőre nem adtak ki információt.

Ez nyílt kesztyűdobás a Microsoft Exceljének, s a termékmenedzser szerint ők egy olyan megoldást akarnak kínálni, ahol a felhasználói tévedések a minimálisra vannak szorítva. Ez roppant komoly feladat – mondta Rochelle –, ezért sokat kell dolgozni, tesztelni. A Google Apps Scriptet a JavaScripre alapozták, de bizonyos dolgokat, a „feleslegeseket", elhagytak. „Nem az Excel makróinak importja" – nyilatkozta a szakember –, de nem hagyták figyelmen kívül, hogy ilyen irányba kell elmozdulniuk, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy ha a felhasználók 80 százaléka nem használja ki az Excel extra adottságait, akkor azok az ő szolgáltatásukban feleslegesnek tekinthetőek.

S végül: valószínűleg az sem véletlen, hogy épp most indítottak el egy új YouTube-csatornát, ahol a vállalatnál, a vállalatnak dolgozó fejlesztők beszélnek munkájukról:

Azóta történt

Előzmények