Új hangfelismerő rendszer érkezik az Androidba

Az Android and Me blog gyűjtötte össze a Google szoftverével kapcsolatos legújabb pletykához kapcsolódó értesüléseket, melyek között állítólag belső forrás is található: ezek szerint az Androidban is hamarosan megjelenik egy, az Apple Sirijéhez hasonló hangfelismerő, -vezérlő rendszer.

Az információk szerint a mesterségesintelligencia-fejlesztésre épülő programot Majelnek hívják, és a Google korábbi ilyen androidos szoftverének, a Voice Actionsnek továbbfejlesztett változata lesz, amely már nem kívánja meg speciális utasítások kiadását, hanem (a Sirihez hasonlóan) természetes módon, normál nyelvhasználattal lehet működtetni. A blog bejegyzéseiben az szerepel, hogy a technológiát a Google szupertitkos kutatóműhelyében, a Google X-ben fejlesztették ki, és várhatóan a jövő év elején jelenik meg.

A Majel, már valóban létezik, és olyan, amilyennek leírják, nem az egyetlen androidos Siri-alternatíva, legalább hét hasonló, ingyenes alkalmazás készült már a Google rendszerére.

A Majel név egyébként ismerős lehet a Star Trek-rajongók számára: a sorozatban az ötletgazda Gene Roddenberry felesége kölcsönözte a hangját a szövetségi számítógépek számára, és őt hívják Majel Barrett-Roddenberrynek.

Előzmények