Újra illegális adatgyűjtés miatt indult per a Google ellen

A korábbi oknyomozó riportok utáni vizsgálat szerint az Android akkor is gyűjtötte a földrajzi adatokat, ha a felhasználó kikapcsolta ezt a funkciót.

Egy többéves ügy újabb fejezete kezdődött el most az USA Arizona államában, ahol az állami főügyész pert indított a Google ellen jogosulatlan adatgyűjtés miatt.

Az előzmények már jól ismertek: 2017-2018-ban több olyan tudósítás is megjelent a sajtóban, hogy az androidos készülékeken a szoftver akkor is elküldi a Google-nak a földrajzi helyzetre vonatkozó információkat, ha a felhasználó a programban letiltotta ezt. Egy akkori jelentés szerint az Android ezt a felhasználói beleegyezés nélküli gyűjtést 2017 eleje óta csinálta: ha éppen nincs internetkapcsolat, a készülék akkor is begyűjtötte a közelben lévő mobiltornyok adatait, majd a kapcsolat felállása után ezeket az információkat titkosítva elküldte a Google-nak.

A Google ezt akkoriban el is ismerte, de hangsúlyozták, hogy csakis a szolgáltatások gyorsításának érdekében gyűjtöttek adatokat – ugyanakkor közölték, hogy 2017 őszétől megszüntették ezt a gyakorlatot.

Az arizonai kereset szerint a Google a felhasználók akarata ellenére gyűjtötte azok adatait, melyeket hirdetési tevékenységében használt fel, és ezzel megsértette az állam kereskedelmi csalásokat tiltó törvényét. Az is szerepel az iratokban, hogy a Google azzal is megnehezítette a felhasználók tájékozódását, hogy a beállításokban nehezen megtalálható helyre tették a földrajzi adatgyűjtésről való rendelkezést, ráadásul ezt az elhelyezkedést is folyamatosan változtatták, hogy a felhasználó még nehezebben találhassa meg.

A Google szóvivője tájékozatlansággal és rosszindulattal vádolta meg a főügyészt, ugyanis – mondta – a vállalat nagy hangsúlyt fektet az adatvédelemre, a felhasználóknak minden lehetőséget megadnak adataik menedzselésére.

A keresetben az ügyész tízezer dolláros kártérítés megítélését kéri a bíróságtól minden egyes érintett fogyasztó esetében.

Azóta történt

Előzmények