Google: azért is lesz online könyvtár!

Tovább folytatja a irodalmi művek internetes elérhetőségét lehetővé tevő tervei megvalósítását a Google. A keresőcég az elmúlt hetekben tette hozzáférhetővé eddig elkészült gyűjteményét az USA-n kívül 14 további országban – például Nagy-Britanniában, Kanadában, Indiában, Új-Zélandon, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Ausztráliában –, amelyek lakosai angolul megjelent művek között válogathatnak.

Bár az érintett országok jogszabályai eltérően védik a szerzői jogokat, a Google háromféle találattípusa mindegyikükben elfogadott. Teljes terjedelmükben olvashatók online módon azok a könyvek, amelyek írói nem ragaszkodnak szerzői jogaikhoz, legfőképpen az eladott példányonként járó jogdíjhoz. Részben elérhetők azok a művek, amelyek alkotóival egyedi szerződést kötött a Google írásaik bizonyos részének internetes megjelentetésére. Végül tartalmi kivonattal kell beérniük az érdeklődőnek azokból a könyvekből, amelyek szerzői nem járultak hozzá az ingyenes online közléshez.

A keresőcég korábban megpróbálta úgy növelni elektronikus könyvtára állományát, hogy azt javasolta az íróknak és kiadóiknak: jelöljék meg pontosan, mely műveiket tiltják le az internetről. Ezt a módszert azonban a kiadói szakmai szövetségek elutasították, mivel úgy vélik, szabad kezet adna a Google-nek a publikálásra mindaddig, amíg valaki egyenként nem tiltakozik minden egyes alkotása elektronikus megjelentetése ellen – ismerteti a fejleményeket az Internet News.

Azóta történt

Előzmények