Elárulja a felhős ügyfelek karbonlábnyomát a Google

A Google a jövőben közli a felhős ügyfeleivel, hogy mekkora a felhős használatuk karbonlábnyoma.

Az Alphabet alá tartozó Google a jövőben minden felhős ügyfelének elmondja, hogy a felhőhasználata mekkora karbonlábnyomot eredményez. Ezen felül a műholdképes tartalmakat is hozzáférhetővé teszik számukra és a környezeti elemzők számára.

A Google mindezt az éves ügyfélkonferenciáján árulta el, amelyet ezúttal virtuális tartott meg. Mint jelezték, a Google számára is fontos a fenntarthatóság, és az, hogy átgondolt működéssel szolgálják ki a cégeket, tekintettel a klímaváltozásra.

A Microsoft egyébként már kínál hasonló eszközt – a Google megoldása megmutatja az emissziós értékeket, amelyek az ügyfelek adatainak tárolásához és feldolgozásához szükséges elektromossághoz kötődnek. Inaktív felhős szolgáltatásokból eredő pazarlás esetén pedig figyelmeztetik majd az ügyfeleket.

A Google Earth Engine-t pedig több tízezer szakember használta már 2009 óta, de most a cégeket is beengedi a Google. Hasonló kezdeményezéssel rendelkezik az Amazon is. Ezen keresztül segíthetnek gondoskodni az ellátóláncok fenntarthatóságáról, továbbá megjósolhatják a működési nehézségeket, például az extrém időjárásból fakadóan.

Azóta történt

Előzmények