Újabb autótípuson tesztelik a Google önvezető rendszerét

A Google nemrég létrehozott anyavállalata, az Alphabet Inc. és a Fiat Chrysler Automobiles kedden megállapodtak, hogy együttműködnek az önjáró autók fejlesztése során. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy felállítanak egy száz autóból álló flottát, és ezen fogják tesztelni, illetve továbbfejleszteni a Google rendszerét.

Habár a többi nagy autógyártó is dolgozik hasonló járműveken, illetve technológiákon, a Fiat Chrysler lépése eltér ezekétől, ugyanis a Daimler, a BMW vagy az Audi belső fejlesztést végez, de a kisebb fejlesztési forrásokkal rendelkező, jelentős adósságot felhalmozó olasz-amerikai vállalat bevont egy külső felet a fejlesztésbe.

A kiválasztott típus a Chrysler Pacifica egyterű hibrid kocsi, a konkrét tesztek Michiganben, az autógyár észak-amerikai fejlesztési központjában zajlanak majd.

Mint korábban a Google többször is közölte: nem akarnak saját autógyártásba belevágni, a céljuk egy olyan technológia kialakítása, melyet aztán licencelhetnek, eladhatnak a gyártóknak. Így több nagy gyártóval is tárgyalnak, hogy minél több sorozatgyártásban készülő típuson tesztelhessenek, vagyis a mostani megállapodás nem kizárólagos jellegű, egyik felet sem tiltja el hasonló szerződésektől másokkal.

A Google jelenleg 70 darab Toyota Lexuson, illetve egy speciális autón, egy városi kisautó prototípusán teszteli a technológiát négy amerikai városban.

Azóta történt