A Google kérésre eltávolítja a fiatalkorúak képeinek linkjeit

Dicséretes egy ilyen lehetőség biztosítása, ám a keretek annyira képlékenyek, hogy a funkció hatékonysága és tiszta működése kérdéses lehet.

A Google egy új, már augusztusban bejelentett funkciót aktivált a szolgáltatásában: a 18 év alatti személy vagy képviselője kérésére a (kép)keresőből törlik azoknak a képeknek a linkjeit, amelyeken szerepelnek a fiatalok.

Ez a méltányolandó kezdeményezés azonban a folyamatról szóló tájékoztató oldal alapján nem lesz problémamentes, ugyanis több megkötés is van. E feltételek elbírálása egyedül a Google kezében van, és nem teljesen világos, hogy tudnak/akarnak-e egyértelmű feltételrendszert kiépíteni.

Először is: szöveget és képet is tartalmazó weboldal linkjének eltávolítására nincs mód, kizárólag a kép URL-jét törlik a keresési eredmények közül. Másodszor: az eltávolítandó képen egyértelműen azonosíthatónak kell lennie a a fiatalkorúnak, kiskorúnak (és annak is kell látszania) – emellett a szöveg arra is utal, hogy a bejelentés időpontjában kell 18 év alattinak lenni, visszamenőleg a törlés nem lehetséges. Harmadszor (és ez a leghomályosabb kitétel): akkor sem távolítják el a linket, ha a kép megjelenítése „nyomósan közérdekű vagy hírértékű”. Látható, hogy az utolsó feltétel megítélése bőséges teret ad a szubjektív megközelítésnek.

Azóta történt

Előzmények