Adatvédelmi szervezet kezdeményezett eljárást a Google ellen

A benyújtott kereset szerint az uniós szabályokat megszegve küldenek felhasználóiknak kéretlen hirdetéseket.

Az osztrák noyb – European Center for Digital Rights civil jogvédő szervezet szerdán jelentette be, hogy az Európai Unióban meghatározó francia adatvédelmi hatóságnál (CNIL) keresetet nyújtottak be a Google ellen. (A noyb egyik alapítója az a Max Schrems, aki hosszú ideje folytat kereszteshadjáratot a Facebook, majd a Google ellen.)

A panasz tárgya az, hogy a benyújtók szerint a Google megszegte az európai előírásokat, amikor a Gmail szolgáltatásában felhasználói beleegyezés nélkül direkt marketinget alkalmazott. A leírás szerint a Google hirdetéseket tartalmazó leveleket küldött a fiókokba, mégpedig megtévesztő módon: a levelek normál levélnek tűnnek, csak a tárgy mezőben szerepel egy kis zöld felirat, mely szerint ez reklám. Ezeket a dátum nélkül érkező leveleket a Gmail spamszűrője átengedi a beérkezett levelek közé: „Mint ha a postásnak fizettek volna azért, hogy szedje ki a postaládánkból a hirdetési újságokat, és a helyükre tegye a sajátját” – fogalmazott Romain Robert, a noyb programigazgatója.

A panaszosok szerint a Google ezzel szembemegy az Európai Bíróság azon 2021-es döntésével, mely a hirdetések esetén előírja a felhasználói beleegyeszés megkérését.

A Google egyelőre nem kommentálta a keresetet, a francia hatóság jelezte, hogy megkapták és iktatták a beadványt.

Ha a CNIL jogosnak találja a panaszt, és lépésre kényszeríti a Google-t, akkor annak hatálya ugyan csak Franciaországra terjedne ki, viszont a CNIL tekintélye miatt példa lehet, illetve nyomást gyakorolna az amerikai vállalatra.

Azóta történt

Előzmények