Google: a felhasználók érdekében monitorozzuk a leveleiket

Már jó ideje folyik egy bírósági eljárás a Google ellen egy kaliforniai bíróságon, melyet tíz magánszemély annak reményében indított, hogy a céget egyrészt elmarasztalják, másrészt pedig ezek után nagyszámú csoportos per indulhat a vállalat ellen az adatvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

A per tárgya a Gmail levelezőszolgáltatás, pontosabban az a régi gyakorlat, hogy a Google a levelek tartalmát monitorozza, hogy a kinyert adatokat kielemezve célzott reklámokat küldjön a felhasználóknak.

Kibékíthetetlen ellentét

A csütörtöki meghallgatás legfontosabb eseménye az volt az AP hírügynökség beszámolója szerint, hogy a Google ügyvédje a cég tevékenységének törvényességére hivatkozva kérte az eljárás megszüntetését. (A bíró Lucy Koh, akit nem kell bemutatnunk olvasóinknak.)

De mivel is érvelnek a felek? A felperesek arra hivatkoznak, hogy a magánlevelek monitorozása (megnyitása, olvasása, a tartalom felhasználása) megsérti a kaliforniai adatvédelmi törvényeket, ugyanakkor törvénybe ütköző a lehallgatást szabályozó szövetségi törvények szerint is. A panaszban az ügyvédek kitérnek arra is, hogy az különösen elítélendő, hogy nemcsak a felhasználási feltételeket elfogadó Gmail-felhasználók leveleit monitorozzák, hanem mindazokét is, akik e felhasználókkal nem a Google levelezőszolgáltatásán keresztül érintkeznek, vagyis akik semmilyen módon nem egyeztek bele egy ilyen elemzésbe. A célzott hirdetéseket indoklásként nem tudják elfogadni, mivel ha már egyszer kielemezték a levelek szövegeit, akkor azokat bármi más célra is fel lehet használni, és ezt el nem fogadható kockázatként értékelik. Az egyik ügyvéd arra is kitért, hogy ingyenesen jutnak olyan információkhoz, amelyeket felhasználva aztán jövedelemhez jutnak.

A Google jogi képviselői ezzel szemben arra hivatkoznak, hogy a levelek rég folyó elemzése, szkennelése teljesen automatizált eljárás, emberi beavatkozás nélkül, mely azt szolgálja, hogy törvényes módon tudjanak hatékony hirdetéseket eljuttatni a felhasználókhoz. A jogászok egy példája szerint egyáltalán nem avatkoznak be az emberek magánéletébe, hiszen csak annyi történik, hogy ha a monitorozó szoftver érzékeli, hogy valaki sokat levelez fényképezőgépekről, akkor automatikusan ilyen hirdetéseket dob fel neki. Azt pedig a Google általános, minden szolgáltatásra egyaránt érvényes adatvédelmi alapelvei biztosítják, hogy a személyes adatok ne kerülhessenek ki a rendszerből, ne lehessen velük visszaélni.

A bírónő a meghallgatáson azt válaszolta a Google jogászainak, hogy megfontolja kérésüket, de nem most, a következő tárgyalási fordulót a jövő évre halasztja. Mivel a döntéshozatal időpontját sem közölte, elég valószínűnek tűnik, hogy nem kívánja megszüntetni az eljárást.

Azóta történt

Előzmények