A Google európai szolgáltatáscsökkentést fontolgat

Ha a sajtószemlét elérhetetlenné teszik Európában, az a maga nemében az első ilyen akció lenne, és még csak találgatják, milyen hatást eredményezne.

Az elmúlt hónapokban, miután egyre inkább a megvalósuláshoz közeledik az új európai uniós szerzői jogi szabályozás, a Google az összes rendelkezésére álló platformon tiltakozó kampányt folytatott a rendelkezés ellen. A fő kifogás a sokat emlegetett 11. cikkelyt érinti, mely konkrétan és a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sajtótermékek kiemelt védettséget kapnak, ugyanis sem manuálisan, sem automatizáltan nem lehet még előzetest, fejlécet, bélyegképet sem közölni, ilyen linket adni a tartalomtulajdonos engedélye nélkül. Ezt röviden „linkadóként” emlegetik.

Mivel a Google-nak van egy igen népszerű és kiemelt (ráadásul reklámmentes) szolgáltatása, a Google Hírek, mely országokra lebontva szemlézi és ajánlja a híreket, ezért érthető a vállalat aggodalma. Az európai jogi folyamat jelenleg úgy áll, hogy nemrég véglegesítették volna a szabályozás szövegét, ám ez egyelőre késik, mivel a tagállamok között nincs egyetértés az előírást illetően.

Erre reagált a minap Jennifer Bernal, az EMEA régió közpolitikai vezetője, aki elmondta, hogy a vállalat kényszerből mindenképp lépni fog, több döntési lehetőségük is van, attól függően, hogy az elfogadott szöveg alapos áttanulmányozása után mire jutnak – és arra is igen nagy esély van, hogy ha a rendelkezések számukra hátrányosak, akkor egyszerűen megszüntetik Európában a Google Hírek szolgáltatás hozzáférését. (Az üzleti modell szerint a Google News maga közvetlenül nem jelent bevételi forrást a cég számára, ezt a mobilos felhasználóknál közvetetten érik el, ugyanis ők a hírek alapján igen nagy arányban lépnek át a keresőbe, ahol viszont már meghatározó a reklámbevétel.)

A végleges szabályozás életbe léptetése előtt még gyakorlati akadályok vannak, ugyanis egyelőre még nem sikerült egyezségre jutni arról, hogy pl. miképp definiálják mondjuk a „kis szövegrészlet” fogalmát (milyen méretű? esetleg egy szó is elég-e? stb.). Ráadásul a másik hírhedt cikkely, a 13. is problémákat okoz (ez írná elő a nagy platformok számára, hogy proaktívan lépjenek fel a szerzői jog által védett tartalmak engedély nélküli közzététele ellen). A Bloomberg forrásai szerint azonban legkésőbb az év végéig lezárulnak a viták, és életbe lép a szabályozás.

Azóta történt

Előzmények