Fegyverkereskedelmi statisztika Google-módra

A Google hivatalos blogjában jelentette be Scott Carpenter, a súlyos társadalmi gondok feltárását, elemzését, megoldási lehetőségeit feltáró kezdeményezés, a Google Ideas egyik vezetője, hogy új projektet indítottak el, mely a kézifegyverek terjedésével, kereskedelmével kapcsolatos információkat teszi közzé könnyen emészthető formában.

Mint Carpenter leírja, a világon megtörténő erőszakos halálesetetek 60 százalékánál játszik szerepet valamilyen kézi- vagy könnyűfegyver, óriási, 8,5 milliárd forgalmú üzlet épül e fegyverek és a lőszerek kereskedelmére, és e fegyverek kétharmada, 650 millió darab civilek kezében van.

small arms Google

A Google Creativ Lab csapatának tagjai a társadalmi problémákkal foglalkozó brazil Igarapé Intézet közreműködésével alkották meg az interaktív vizualizációs eszközt. A világ minden tájáról, 250 országból származó fegyverkereskedelmi adatok az 1992 és 2010 közötti időszakból származnak, az adatbázist az oslói Békekutató Intézet (PRIO) bocsátotta a fejlesztők rendelkezésére.

Az alkalmazás a nyílt forrású, kifejezetten a földrajzi adatok megjelenítésére kifejlesztett WebGL Globe platformot használja fel.

Előzmények