A Google is kampányt indított az internet szabadságáért

Úgy tűnik, nemcsak az Európai Parlament elégedetlen a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által a december elején tartandó világkonferencián (WCIT – 2012) előterjesztendő reformtervekkel, hanem a világ egyik vezető internetes cége, a Google is aggódik a várható centralizáció miatt. Legalábbis erre utal az a hét elején megindított kampány, melyben a vállalat egyrészt arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy szabadsága elvesztésével gyökeresen megváltozhat az internet, másrészt pedig arra hívja fel a netezőket, hogy támogassák a tiltakozó megmozdulást.

A Google „Take Action” néven elindított egy weboldalt, ahol arra figyelmeztetnek, hogy az ITU megkérdőjelezhető javaslatai mellett komolyan veszélyeztetheti az internetes szabadságot, illetve foghatja vissza az innovációt az is, hogy bizonyos kormányok az ellenőrzés és a cenzúra kiterjesztését szeretnék elérni a világhálón. A cég a nyomásgyakorlás eszközeként online aláírásgyűjtést szervez, hogy a „szabad és nyílt internet” megmaradhasson.

Ahogy korábban már írtunk róla, több ország szeretné erősíteni a kormányzatok ellenőrző szerepét: Oroszország és Kína mellett olyan államok kívánják ezt főként, ahol már eddig is komoly jelei voltak a legtöbbször kontrollálhatatlan állami beavatkozásoknak.

Az ITU-val kapcsolatban a Google hasonlóképp fogalmaz, mint az Európai Parlament állásfoglalása: szerintük is átláthatatlan a reformfolyamat, a kormányokkal zajló egyeztetések titokban zajlanak, csakúgy, mint a tömeges tiltakozások hatására eredeti formájában végül meg nem valósult ACTA-együttműködésnél.

A Google nyilatkozata szerint a „egyedül a kormányzatok nem határozhatják meg az internet jövőjét”, és hivatkoznak arra, hogy a mai kommunikációs körülmények között az internetes szolgáltatásokat használó több milliárdnyi embernek joga van beleszólni abba, hogy miképp működjék a világháló.

A Google – habár a még az alapítók által megalkotott küldetésnyilatkozatában nagy hangsúlyt kapnak a humanitárius célok – nyilvánvalóan nemcsak emberbaráti szeretetből indította ezt a kampányt, hanem kapitalista internetes cégként is. Ennek oka, hogy a nagyobb kontroll mellett hangsúlyos reformterv a netsemlegesség eddigi gyakorlatának megváltoztatása is, ugyanis sok érintett szeretné azt elérni, hogy új terheket vessenek ki bizonyos internetes cégekre – vagyis megtörne az az alapelv, hogy bit és bit között ilyen tekintetben nincs különbség a hálózaton.

A Google egyébként részt vesz a konferencián, sok más céghez és szervezethez hasonlóan: a 95 fős amerikai küldöttségbe négy tagot ők delegálnak.

Azóta történt

Előzmények