A Google és a Levi’s bemutatták az okoskabát prototípusát

Az „okos szövet” koncepciójának ez az első, hamarosan kapható megjelenése egy termékben. Még messze nem tökéletes, de mindenképp ígéretes.

A Google kutatóinak egyik legérdekesebb projektje a 2015 elején bemutatkozott Project Jacquard, melynek célja, hogy „okos” szöveteket, textíliákat, ruhaanyagokat fejlesszenek ki, olyan szenzorokkal ellátott anyagokat, melyeket digitálisan interaktív módon lehet használni.

A fejlesztői konferencián bejelentett projekt most ért el odáig, hogy egy olyan terméket is be tudtak mutatni, mely jelzi, hogy az ipari, piaci felhasználás már közel van. A texasi Austinban tartott idei SXSW konferenciára a partner Levi’s-szel egy ruhadarabot hoztak el, a Commuternek elnevezett kabátot, mely állításuk szerint a fejlesztés végső stádiumában van.

Project Jacquard
[+]

A koncepció lényege, hogy a kabát ujjába varrták bele az általuk fejlesztett szenzitív anyagot, mely több funkcióra is alkalmas: szabályozni a zenelejátszást, megtudni a pontos időt, felvenni a csörgő telefont. A fejlesztés a kabátot kipróbáló 9to5Google munkatársai szerint négy nagyobb részből áll: maga a Levi’s dzseki, melyet egy régi sikeres modell, a Trucker átalakításával terveztek meg; a Jacquard által elkészített csík a kabát ujján, a Jacquard technológiájából (ez egy Tag nevű, kis méretű eszköz), illetve egy telefonos alkalmazásból.

A Levi’s állítása szerint a dzseki ruhaként pontosan úgy funkcionál, mint egy hagyományos ruhadarab, pl. ugyanúgy lehet tisztítani, mosni. A kb. 7x7 centiméteres implantátumot sikerült úgy kialakítani és elhelyezni, hogy az gyakorlatilag láthatatlan, ha valaki nem tudja, hogy ott van, biztosan nem veszi észre.

Maga a Tag egy a kabátba illeszthető apró műanyagdarab, Bluetooth-kapcsolattal, a működést jelző LED-del, és amelyet egy erre a célra kialakított, USB-csatlakozót tartalmazó zsebecskében kell elhelyezni, akkuja a használattól függően néhány óráig vagy néhány napig biztosítja működését. Ezen a kialakításon a végleges termékben valószínűleg még változtatni fognak.

Tag
[+]

A bemutatón látszik, hogy az alkalmazáson beállított mozdulatok és érintések segítségével lehet utasításokat adni a telefonnak. Ezek száma egyelőre még korlátozott, alkalmazásuk kidolgozatlan – viszont ez tűnik a legkönnyebben megoldható fejlesztési feladatnak.

A boltokban az ősszel megjelenő dzseki tervezett ára kezdetben 350 dollár lesz (kb. 100 ezer forint), ez jelentősen több, mint a hagyományos Trucker ára, melyet 100 dollárért árulnak (kb. 28 ezer forintért).

Habár a koncepció jelenlegi megvalósításán még látszik, hogy igencsak darabos, és az ára is magas, de fantázia mindenképp van benne, a további finomítások egészen biztosan okosabbá, könnyebben kezelhetővé, és főleg olcsóbbá tehetik.

Azóta történt

Előzmények