Magyar diák nyerte a Google fotópályázatát

Halász Dániel, a MOME negyedéves hallgatója nyerte meg a Google Photography pályázatot, képeit a londoni Saatchi Galériában fogják kiállítani. A nyereménye 5000 font, azaz mintegy 1,65 millió forint, valamint egy egynapos közös fotózás a zsűri egyik tagjával, az elismert fotóművész Martin Parral.

A Google a Saatchi Galeriával közösen írta ki a pályázatot, melynek célja tehetséges fiatal fotósok felkutatása volt. Több mint 3500 nevezés érkezett 82 különböző országból, és 170 ezernél is többen vettek részt a közönségszavazáson. E szavazás eredményeként a legjobb 36 sorozatból iGoogle-téma készült. A hat legeredményesebb képsorozat sorrendjéről a híres fotósokból, kurátorokból és művészettörténészekből (Martin Parr, Idris Khan, Michael Hoppen, Tim Marlow, Susanna Brown és Mariella Frostrup)  álló zsűri döntött.

Halász Dániel Camp 165 Watten című sorozatával diadalmaskodott a versenyen, rajta kívül még az Egyesült Királyságban élő Aliyah Hussain képeit díjazták.

Halász Dániel elmondta: „Nagyon meglepődtem, hogy én nyertem a Google Photography Prize-t, és különösen nagy megtiszteltetés, hogy a Saatchi Galériában állítják ki a képeimet. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezt lehetővé tette, illetve aki szavazott rám. A sorozat Wattenben, egy skót faluban készült, és egy második világháborús hadifogolytábort ábrázol, ahol magas rangú náci katonákat tartottak fogva átnevelés céljából. A tábor létezésére csupán két évvel ezelőtt derült fény. Azért ezt a témát választottam, mert szerettem volna emlékeztetni az embereket arra, hova vezet a gyűlölet.”

A fotóművész Idris Khan, a zsűri egyik tagja így nyilatkozott Dániel sorozatáról: „Képeinek egyedi hangulata van, és pontosan azt ragadja meg, ami felett mások átsiklanának. Ahelyett, hogy a fényképezőgép irányítaná a szemét, úgy tűnik, hogy tudatosan ő kontrollálja, hogy mit és miért fényképez.”

Azóta történt

Előzmények