Google Plus: nem jött be, hátra arc!

Habár az ilyenkor megszokott pr-os körítéssel, de a hivatalos blogon Bradley Horowitz, a Google streamért, fotókért és a megosztási szolgáltatásokért felelős alelnöke mégiscsak azt jelentette be, hogy felhasználói nyomásra felszámolják a Google+ „mindenhatóságát”, vagyis a jövőben a Google egyéb szolgáltatásait nem kötik össze a közösségi oldal fiókjával. A retirálás a következő hónapokban fokozatosan zajlik le, és először a YouTube-bal kezdenek.

Mint annak idején az IT café is beszámolt róla, a felhasználók részéről nem kis felháborodás fogadta azt, hogy a vállalat szolgáltatásainak integrálása során a YouTube mellett a többi szolgáltatás is egyre szorosabban kapcsolódott a közösségi oldalhoz, a mérsékelt sikerű Google Plushoz. A legproblémásabb az egészben természetesen az volt, hogy a cég gyakorlatilag rákényszerítette a YouTube-ot bejelentkezve használókat, hogy ha addig még nem volt, hozzanak létre Google Plus-fiókot – szép kövér számokat termelve így a statisztikák számára.

Nos ennek vége lesz. A jövőben egy egyszerű Google-fiókkal is lehet használni a szolgáltatásokat, és ennek nagy előnye a Plus fiókjával szemben, hogy nem kereshető és nem követhető. Sőt, a Google még egy dologban megadta magát: mivel sokakat egyszerűen csak rákényszerítettek, hogy készítsenek egy Google Plus-fiókot, lehetőséget adnak arra, hogy a felhasználók ezt töröljék, amennyiben nem használják a közösségi oldalt. Az indoklás természetesen az, hogy csak azok maradjanak, akik kedvelik ezt a szolgáltatást.

Ez bizony nagyon kemény lépés, és két következménye lehet. Az egyik, hogy bejön Horowitz nem túl meggyőző jóslata, és a „fókuszáltabb Google+-élmény” egy exkluzív közösségi oldallá teszi a tömegesnek szánt szolgáltatást.

A másik az, hogy megkezdődött a Google+ haláltusája, és egy-két éven belül egyszerűen bezárják – vagy átminősítik belső használatúvá.

Azóta történt

Előzmények