A Google megvette a reCaptchát

A Google megvásárolta a világ legnépszerűbb webes biztonsági szolgáltatásaként ismert Captcha-rendszert hasznosító reCaptcha-technológiát. A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak projektje kettős céllal indult mintegy két évvel ezelőtt: egyrészt tovább bonyolították a Captcha-feladványokat annak érdekében, hogy a botoknak esélyük se legyen azokat megfejteni, másrészt pedig a hálózat és a felhasználók tömegei által segítették a régi nyomtatványok, kéziratok digitalizálását. A Google mindkét kezdeményezésben érintett, hiszen nem csupán szívesen emeli majd webes szolgáltatásainak védelmi szintjét a reCaptcha implementálásával, hanem reményei szerint saját könyvdigitalizációs projektjét is sikerül hatékonyabbá tennie.

A világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google 2004-ben kezdett bele komplett könyvtárak gyűjteményeinek online elérését célzó projektjébe. Az internetvállalat évtizedes tervében több mint 15 millió kötet teljes digitalizálása szerepel, melyeket folyamatosan hozzáférhetővé és kereshetővé tesznek. Nem meglepő, hogy a programot az évek során rengeteg támadás érte, elsősorban szerzői jogvédelmi problémákból kifolyólag: az illetékes szervek nem nézték jó szemmel, hogy a Google beszkennel olyan könyveket is, melyekre még érvényes a szerzői jogvédelem – még akkor sem, ha a Google ezeket a könyveket nem teszi nyilvánosan hozzáférhetővé, gyakorlatilag csak a címmel jelzi, hogy benn vannak az adatbázisban.

Miután ezen a kérdésen sikerült túllépni, akkor jött az egyezkedés arról, hogy vajon a Google árusíthatja-e bizonyos könyvek digitális verzióit. Ez ügyben úgy sikerült megállapodni, hogy a cég az Egyesült Államokban a vállalat most már kínálhatja az úgynevezett „gazdátlan könyveket”, vagyis amelyek tulajdonosai már nem, vagy igen nehezen megtalálhatóak, illetve azokat, melyek már kikerültek a kereskedelmi forgalomból. Ideát az Európai Unió azonban súlyos akadályokat görgetett a Google elé, emiatt sűrű ködbe burkolózik a könyvdigitalizációs projekt végkimenetele kontinensünkön.

Azóta történt

Előzmények