A Google csöndben dobott nagyot: kinyitották a Google Sites ajtaját

A Google néhány hónapja indította útjára az online alkalmazásokat kínáló csomag, a Google Apps kiegészítőjeként a Google Sites nevű, weboldalkészítő szolgáltatást, amely egyszerű módon kínál lehetőséget csoportoldalak létrehozására. Az ingyenesen használható, a kisvállalkozásokat, kisebb közösségeket megcélzó Google Sites segít abban, hogy például a projektekkel kapcsolatos weboldalakat készíthessenek a felhasználók belső használatra, de a jogosítványok meghatározásának lehetősége miatt akár egyszerű webes oldalak is készíthetőek vele. Hatalmas előny, hogy a WYSIWYG szerkesztési módszer használatából következően használata végtelenül egyszerű: másodpercek alatt elkészül az oldal, melyben szövegesen a szövegszerkesztők mintájára dolgozhatunk, az egyéb támogatott dokumentumok, alkalmazások beszúrása (a maximális feltölthető fájlméret 10 MB) pedig csak egy-két kattintásnyi munkát követel meg – s mindez a mentés után már ott is van a neten.

Feltehetően igen sikeresnek bizonyult a vállalkozás, mivel a Google tegnap megnyitotta a nagy nyilvánosság számára önállóan is a Google Sitesot: bárki egyszerűen készíthet egy http://sites.google.com/site/[az_oldal_neve] című weboldalt.

A használathoz természetesen szükséges egy gmailes azonosító, de ezek után néhány perc alatt kész a saját oldal: megadjuk a nevét, kiválasztjuk a témát (stílus), s már tölthetjük is fel az adatokat. Meghatározhatjuk azt is, hogy privát, meghívásos vagy nyilvános legyen az oldal, s a felhasználóknak is különféle jogosítványokat adhatunk: tulajdonos, közreműködő, illetve látogató. Az elkészített oldal minden olyan alapfunkciót tartalmaz amelyre általában szükség lehet, s természetesen támogatja az összes Google által biztosított lehetőséget, a keresőtől a minialkalmazásokig. Az ingyenes változatot használók számára 100 megabájtnyi tárhely áll rendelkezésre, de ha valakinek több kellene, akkor az előfizethet erre (50 dollár egy évre egy fiók esetében), s ekkor 10 gigabájtot kaphat. A szolgáltatásról (az alábbi videó mellett) például itt is található ismertető.

A Google Sites erénye az egyszerűség és a könnyen kezelhetőség, s gyakorlatilag egy átlagfelhasználó ilyen típusú igényeinek 99 százalékát ki tudja elégíteni – valószínűleg nagy karrier előtt áll.

Azóta történt

Előzmények