Csodaszép magyar helyekre visz el a Street View

A Mátyás-templom és a Dohány utcai Zsinagóga belső terei, az Operaház nézőtere, királyi díszpáholya, a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlőhegyei, az egri vár, a hollókői vár, a Halászbástya és a budai várnegyed, a Művészetek Palotája, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és több tucat más, történelmi, turisztikai és kulturális szempontból fontos magyarországi helyszín – nevezetes épületek belső terei, települések autóval be nem járható részei – várják mostantól virtuális utazásra az ország és a világ internetezőit a Google Street View-ban. Azért hogy Magyarország településeiből, különleges helyeiből még többet és minél aktuálisabb fényképeken láthassanak az internetezők, május elejétől újra fényképezni fognak a Street View munkatársai az országban.

Magyarország autóval bejárható részein tavaly áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban, augusztusban pedig a Google szakemberei speciális berendezésekkel – hátizsákkal és „zsúrkocsival” – kezdtek el képeket készíteni kulturális, történelmi és turisztikai szempontból fontos és érdekes, de autóval nem bejárható magyarországi helyszínekről.

Street View

A Google operátora a 18 kg-os hátizsákra erősített, 15 objektívből épített speciális fényképezőgéppel a lépcsős utcákról és épületekről – például a Budai Vár egyes részeiről –, a csak gyalogutakon megközelíthető helyekről – például a tokaji szőlőhegyekről – tudott panorámaképeket készíteni. A zsúrkocsi a belső terek, termek, folyosók fotózásában volt segítségére.

„Örömmel dolgozunk azon, hogy Magyarország megmutathassa turisztikai, történelmi és kulturális kincseit, és épületeivel, tájaival elvarázsolja a világ internetezőit” – nyilatkozta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. „Az, hogy különleges magyarországi helyszínek bekerülnek a Street View-ba, segítségére lesz mindenkinek, aki az ország történelmi és kulturális emlékeivel ismerkedne, kikapcsolódni vagy utazni szeretne. Épp úgy hasznos ez az idegenforgalomban dolgozóknak, a kulturális intézményeknek, városoknak, és a magyarországi vállalkozásoknak, mint az ide látogató turistáknak, vagy éppen a pedagógusoknak és diákoknak.”

Street View

Az idegenforgalomban, vendéglátásban dolgozók, kulturális intézmények, vállalkozások is világszerte használják a Street View-t. Tapasztalataik alapján fontos eszköz a vendégek, turisták érdeklődésének felkeltésében is. Ehhez a Street View panorámaképét egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba építhetik. A pompeji romokat kezelő intézmény például 25 százalékos forgalomnövekedésről számolt be azután, hogy a Street View technológiával online megtekinthetővé tették a romokat és ezt beépítették a honlapjukba is.

A szolgáltatás fejlesztésének, gazdagításának következő állomásaként a Google autói május elejétől újra fényképezni fognak több magyarországi városban, például Budapesten, Siófokon, Debrecenben, Szegeden és Székesfehérvárott. Az autóval nem megközelíthető különleges épületek, helyszínek fotózása is folytatódik, így az ország turisztikai, történelmi és kulturális kincsei közül egyre többet ismerhetnek majd meg, és járhatnak be virtuálisan az emberek a világ bármely tájáról az interneten.

Arról, hogy épp melyik nyilvános helyszínen készülnek fotók, a Street View honlapján lehet tájékozódni.

Azóta történt

Előzmények