Az egész várost kivették Google Street View adatbázisából


Tilos az Á

A Google a Street View kapcsán – mely szolgáltatás jó minőségű panorámaképek segítségével nyújt virtuális utazásokat, városnézéseket – újabb kínos hibát követett el: egy egész város távolíttatta el az otthonaikról készült felvételeket az adatbázisból.

A fura helyzet azért állhatott elő, mert az érintett városkában, a minnesotai North Oaksban – igen ritka kivételként – az utak is a lakosok magántulajdonában vannak, így meghatározhatják azt, hogy azokon ki közlekedjen. Thomas Wilson, North Oaks polgármestere az egyik helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy követelésük nem afféle „hoity-toity népek” elzárkózó hisztériája, hanem arról van szó, hogy a Google alkalmazottai birtokháborítást követtek el; nem volt engedélyük, hogy behajtsanak a magántulajdonban álló területekre.

A városi tanács még januárban küldött egy levelet a vállalatnak, amelyben a városukról szóló képek eltávolítását és megsemmisítését kérték a Google-től, s Elaine Filadelfo, a cég szóvivője elmondta, hogy ezt meg is tették. Filadelfo hozzátette még, hogy a képeket készítő autó sofőrje valószínűleg nem vette észre a Tilos az átjárás! táblát, s mivel a város 24 éve lebontatta azt a kaput, mely egyértelműen jelezte a magánterületet, ezért az alkalmazott úgy vélhette, nyugodtan dolgozhat. A szóvivő utalt arra, hogy a Google igen komolyan veszi a magánterületek védettségét, különösen azóta, hogy több hasonló panasz is érkezett már a Street View kapcsán, ám az meg sem fordult a fejükben, hogy egy egész várost érinthet egy ilyen korlátozás.

A városról készült műholdképek most is elérhetőek, ám a polgármester elmondta, hogy emiatt nem perelnek, mivel a műholdak üzemeltetői nem sértették meg a városi rendelkezéseket.

Ez az ügy valószínűleg újra fellobbantja a Street View kapcsán már régóta folyó vitát a magánélet védelméről, mert bár bizonyos esetekben – a katonai bázisoknál, illetve North Oaksban – világosak a szabályok, ám az egyéb közterületeket illetően már nem egyértelmű a helyzet. Az amerikai szövetségi törvények ugyan lehetővé teszik a közterületekről történő fotózást, ám előfordulhat, hogy valaki a magánéletébe történő beavatkozásnak veszi a Street View autója által készített képeket a – StarTribune példáival élve: ha utcai vizelés közben fényképezik le, vagy ha éppen átöltözik az autójában, esetleg egy szexboltba lép éppen be.

Azóta történt

Előzmények