Készül a Google válasza az iPadre

Új, potenciálisan veszélyes konkurense van az Apple-nek: a Google. Steve Jobs, a Mac-, iPhone- és iPod-gyártó vezérigazgatója a beszámolók szerint egy múlt heti vállalati rendezvényen azt mondta: világos, hogy az internetes kereséssel startoló, de ma már egyre szerteágazóbb tevékenységet folytató cég a mobilpiacon közvetlen ellenféllé vált. „Mi nem szálltunk be a keresőbizniszbe, ők viszont megjelentek a telefonüzletben. Semmi kétség: ki akarják nyírni az iPhone-t, de mi nem fogjuk ezt hagyni” – fogadkozott. A karizmatikus cégvezető akkor még nem tudta, hogy a Google-nek már készül a válasza a most leleplezett – a vártnál szerényebb funkciói és az angolszász világban furcsán hangzó neve miatt sokak által megmosolygott – „Apple-csodára”, az iPadre is.

A Chrome OS felhasználói felületének tervezésén dolgozó egyik dizájner, Glen Murphy két nappal az iPad bemutatója előtt publikált néhány rajzot arról (katt a galériához!), hogy a Google hogyan képzelne el egy hasonló kialakítású készüléket. A koncepcióban nem is annyira a hardver érdekes, mint inkább az a tény, hogy a vállalat eleve úgy fejleszti az operációs rendszert, hogy az alkalmas legyen efféle multi-touch-vezérléső eszközök kiszolgálására.

A rajzokon többek között az látszik, hogy az érintőkijelzőn a billentyűzetet hogyan valósítanák meg (a képernyő alján rögzítve, lebegve vagy a megnyitott ablak aljához ragasztva), hogyan lehetne váltani a futó programok között (hiszen itt az Apple iPadjével ellentétben multitaskos rendszerről van szó), vagy hogyan lehet elindítani az alkalmazásokat. A rendszer működését a grafikánál szemléletesebben mutatja az alábbi videó:

Azt, hogy a Google hardver piacra dobásán is gondolkodik-e, vagy csak a szoftver adná, ma még nyilván nem világos, az viszont igen, hogy nagy tervei vannak a Chrome OS-szel. A tavaly nyáron bejelentett, majd novemberben bemutatott operációs rendszert (mely egy nyílt forráskódú, Linux-alapú platform) elsősorban netbookokra szánták, de látható, hogy gyakorlatilag bármilyen számítógépszerű eszközre felkészítik.

A vállalat egyébként a tervekkel kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: a Chrome OS fejlesztése még folyik, és folyamatosan kísérleteznek különféle felhasználói felületekkel. „Ahogy mindig is mondtuk: az UI állandóan fejlődik, és mi azon vagyunk, hogy megtaláljuk azt a dizájnt, amelyik a legjobban működik a felhasználók kezében” – áll a cég nyilatkozatában.

Azóta történt

Előzmények