A Google válasza az Apple térképére: árcsökkentés

A Google Térkép alkalmazásprogramozási felületének (API) termékmenedzsere, Thor Mitchell a hivatalos blogban jelentette be pénteken, hogy jelentős mértékben, közel 90 százalékkal csökkentik az API árát a fizetős konstrukcióban. Mitchell ugyan konkrétan nem hivatkozik rá, de nagyon valószínű, hogy az engedmény arra válasz, hogy az Apple nemrég közölte, hogy az iOS új változatában már nem a Google, hanem a saját térképszolgáltatásukat fogják kínálni.

Habár a Google Térkép API-ját jószerével ingyenesen használhatják a fejlesztők, bizonyos mértékű korlátozások léteznek. Ilyen például, hogy (a közérdekű szervezetek kivételével) napi 25 ezer térképoldal-letöltés ingyenes, a többiért fizetni kell. A Google eddig 4 dollárt kért ezer letöltésenként, a jövőben ez az ár 50 cent lesz. Ám ez is csak keveseket fog érinteni, mivel az árcsökkentéssel egy időben a Google megkezdte az API felhasználásnak monitorozását, és azon oldalak 0,35 százaléka (a legnagyobb forgalmat generálók) fognak fizetni, akiknél 90 egymást követő napon át 25 ezernél több letöltést tapasztalnak. Mivel ezt a rendszert nem automatizálják, így arra kérik azokat, akik tudják, hogy beleesnek ebbe a tömeges felhasználási kategóriába, hogy keressék meg a Google-t, hogy megbeszéljék a feltételeket.

A termékmenedzser még egy változást jelentett be: megszüntették az alapértelmezett és a különleges megjelenésű (Styled Maps) térképek közötti letöltési és árazási különbséget, a jövőben a dizájnolt térképeket is ugyanolyan feltételekkel lehet használni, mint a „mezeit”.

Azóta történt

Előzmények