Már pénzt is lehet küldeni a Gmailben

A Google tegnapi konferenciáján oly sok nagyszabású fejlesztésről számoltak be, hogy egy kisebb volumenű, ám a jövőt illetően fontos lépésről alig esett szó: a cég elektronikus pénztárcát kínáló szolgáltatása, a Google Wallet (Google Pénztárca) is előbbre lépett, ugyanis most már akár e-mailben is lehet majd tranzakciót indítani.

A Wallethez a hardveres alapot az úgynevezett kis hatósugarú adatátvitel (Near-Field-Communication – NFC) alkalmazása adja, és emiatt is kulcskérdés a technológia biztonságossága, épp ezért indult a jelenleg csak az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatás nyögvenyelősen, mivel több biztonsági incidens is igazolta, hogy még az olyan felkészült cég sem képes egyelőre átlátni az összes lehetséges kockázatot, mint a Google.

A konferencián – ne feledjük az I/O nem fogyasztói, hanem fejlesztői találkozó – a Google három új technológiát kínált a fejlesztőknek. Mindhárom új lehetőség azt mutatja, hogy a Pénztárca használhatóságát a web felé bővítik, miközben az NFC-s megoldásokat is fenntartják. A Wallet termékmenedzsere szerint erre azért van szükség, mivel az NFC használata a vártnál lassabban terjed – ennek bizonyára az is oka, hogy néhány kivételtől eltekintve még a gazdagabb országok kereskedői is húzódoznak a szükséges hardveres befektetésektől, másrészt a napvilágra kerülő biztonsági incidensek sem teszik igazán vonzóvá a szolgáltatást. Az azonban valószínű, hogy az NFC a kezdeti nehézségek ellenére a jövő egyik vezető technológiája lesz – de azt még ki kell várni, mondta a termékmenedzser.

A bejelentett újítások, melyek szélesítik a Wallet felhasználási területeit:

  • új alkalmazásprogramozási felület (API), mely lehetővé teszi a Pénztárcához való hozzáférést e-mailen keresztül is – a felhasználó részéről mindez hallatlanul egyszerű: a Gmailben megjelenik a melléklet csatolását jelző ikon mellett egy „pénzt csatolok” is. Ez a funkció egyelőre a Gmail asztali változatában érhető el, telefonon a Wallet oldalán lehet csak pénzt küldeni, illetve fogadni. A Pénztárca-fiók természetesen szükséges hozzá, illetve egy kilens is. Mivel a Wallet még csak az USA-ban működik, így a tranzakciók is csak az országon belül valósíthatóak meg. A cég menedzsere elmondta, hogy a pénzküldés 100 százalékosan biztonságos, védett. A szolgáltatást a következő hónapokban vehetik igénybe a 18 éven felüli amerikaiak
  • azonnali vásárlás – ez az API a Google partnerszerződéseinek köszönhetően lehetővé teszi, hogy a Google+-on keresztül a korábbinál lényegesen egyszerűbben és gyorsabban, egy-két kattintással (és állítólag biztonságosabban) vásároljanak a felhasználók az online áruházakból
  • a Pénztárcában használható hűségkártyák egyszerűbb és számbelileg nem korlátozott felvitele

Azóta történt

  • Kis újítás a Gmailben

    A beérkező leveleket hamarosan mindenki új módon csoportosíthatja.

  • Levélben küld reklámot a Google

    A májusban megújult Gmail felhasználói arról számolnak be, hogy a Google egyenesen a postafiókjukba küld kéretlen promóciós leveleket.

Előzmények