Kazalnyi pénzt költött a Google térképes fejlesztésre

A Google tegnap leadta a negyedéves pénzügyi jelentését az amerikai tőzsdefelügyeletnek (Securities and Exchange Commission – SEC), és mivel ezt a jelentést kötelező nyilvánosságra hozni, végre kiderült, hogy a vállalat mennyit adott a nagy versenyfutásban megszerzett izraeli székhelyű, közösségi térképes szolgáltatást működtető Waze-ért. Az adat nem okozott nagy meglepetést: valóban közel egymilliárdot, 966 millió dollárt fizettek készpénzben (847 millióra becsülték a cég üzleti értékét, 188 milliót adtak az immateriális javakért, és ebből lejött a 69 millió dolláros átvállalt kötelezettség).

A Google láthatóan elkötelezett a már eddig is népszerű térképes szolgáltatásainak továbbfejlesztését illetően, amit az igen komolynak mondható vételár mutat. A hivatalos jelentésből az is kiderül, hogy a Waze mellett 2013 első félévében 15 egyéb vállalkozást vásároltak fel, összesen 344 millió dollárért – ezek között sokféle cég van, például új típusú szélerőművekkel foglalkozó technológiai vállalat, de hírgyűjtőt fejlesztő vállalkozás is.

Ugyanakkor lebonyolítottak egy nagyszabású eladást is: az Arris csoport megvette tőlük a főként digidobozokkal (set-top-box) foglalkozó Motorola Home üzletágat 2,35 milliárd dollárért, melyből a különféle komponensek összeadása után 747 millió dolláros tiszta bevétele volt a Google-nak.

Előzmények