A YouTube kiadta gebinbe is a videók cenzúrázását

Habár a YouTube-nak külön csapata van arra, hogy megvizsgálják azokat a panaszokat, amelyeket a felhasználók amiatt nyújtanak be, hogy egy adott videó megsérti a felhasználási feltételeket – ez az úgynevezett „flagelés”, mely mindenki számára nyitott lehetőség –, tovább bővítették a lehetőséget, ugyanis 200 személynek és szervezetnek adtak egy elsődleges tiltást kérő jogot – köztük például a brit rendőrségnek is: erről a múlt héten a Financial Times is beszámolt. A lehetséges együttműködést egy 2012-ben kezdett tesztidőszak előzte meg, amelynek során a partnerek egyszerre 20 videót függeszthettek fel, majd ezeket a tiltásokat a YouTube szakértői is megvizsgálták. A tapasztalatok szerint az esetek többségében indokolt volt a megjelölés, és a tartalmakat el is távolították.

A lépés sokakban aggályokat ébresztett, ugyanis a Google nem osztott meg részleteket a „super flaggerekkel” kötött megállapodásról, így felmerült annak a lehetősége, hogy a kormányok egyfajta cenzorszerepet fognak betölteni a videómegosztó oldalon.

A The Wall Street Journal egy belső forrásra hivatkozva azt írja, hogy a 200 szereplő többsége magánszemély, akik már jó ideje vadásznak illegális tartalmakra – kevesebb mint tíz kormányzati hatóság vagy egyéb (pl. gyermekvédelmi vagy a gyűlöletbeszéd ellen fellépő) szervezet kapott kiemelt lehetőséget.

Azt fontos megjegyezni, hogy a tartalomeltávolításról továbbra is a Google dönt, és szóvivőjük kijelentette, hogy ezek után is kiemelten figyelnek a törvényességre, nem hagyják, hogy kormányzati cenzori eszközzé váljon az új lehetőség, de ugyanakkor munkájuk hatékonyságának növelését várják tőle.

Azóta történt

Előzmények