Gördülékeny start az osztrák e-betegkártyánál

Burgenlandon az osztrákok szeme, mivel a hétvégén a hazánkkal határos osztrák tartományban végre eldördült a startpisztoly a – hagyományost felváltó – elektronikus betegkártya teszteléséhez. A több éve előkészítési fázisban lévő projekt december végégig zárul le, miután kikézbesítették a közel 8 millió polgárnak az elektronikus kártyákat.

A rendszer hiányosságait feltárandó több hónapos tesztüzem előzi meg az éles bevetést, amelynek során egyre több régióra és egyre több orvosra, rendelőre terjesztik ki a működést. Az e-kártya bevezetése közel 12 ezer egészségügyi szolgáltató szoftverrel, leolvasó berendezéssel történő felszerelését igényelte, ez átlagosan 5-6 ezer euró többletkiadással terhelte meg az orvosok, ambulanciák büdzséjét.

A chipkártya fogadtatása egyelőre pozitív, hiszen rövid idő leforgása alatt 500 tranzakciót bonyolítottak le a leolvasó készülékek, a megkérdezett páciensek 80 százaléka pedig már most is új kártyájával igazolná magát orvosánál. A kártya tesztüzeme ugyanakkor nem volt teljesen mentes a technikai bakiktól (néhol a szükséges beállítások, máshol pedig a telefonos vezetékek voltak a hibásak), a szoftverfrissítéseknek köszönhetően azonban már induláskor sikerült közel felére csökkenteni az adatfeldolgozás idejét (2-3 másodpercre).

A bevezetés tapasztalatait érdemes a magyar egészségügy szakembereinek is figyelemmel kisérni, mivel 2006-ban nálunk is szükségessé válik a mai TAJ-kártyák cseréje.

Előzmények