Grandiózus hálózatfejlesztésbe kezd a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 2013 végére körülbelül 780 ezer háztartásba tervezi elvinni a fiber-to-the-home (optikai kábel a fogyasztó lakásához, FTTH) hálózatot, és további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartást fejleszt tovább az EuroDocsis 3.0 technológiára – közölte ma a távközlési vállalat. A grandiózus, 40 milliárd forintos hálózatfejlesztések célja, hogy rendkívül gyors hozzáféréseket tudjon kínálni a cég, és ezzel megőrizze vezető szerepét a szélessáv-piacon. Az új generációs hálózatokon az elméleti maximális letöltési sebesség akár a 100 Mbit/s-ot is elérheti, ami lehetőséget ad több nagy sávszélesség-igényű szolgáltatás (például HDTV, videoletöltés és gyors internet) egyidejű használatára.

Az optikai hálózat kiépítése során elsősorban FTTH G-PON (Gigabyte Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használnak majd, de az egyedi körülmények figyelembevételével, eseti alapon egyéb technológiák is szóba kerülhetnek – közölte a vállalat. A G-PON egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet, ami költséghatékony megoldás.

Az EuroDocsis 3.0 a jelenlegi kábelhálózat (HFC) olyan továbbfejlesztését jelenti, amely nem igényel a fizikai hálózatban további beruházásokat, csupán a fejállomásnál és az ügyfelek lakóhelyén van szükség a berendezések fejlesztésére. A tervezett hálózatfejlesztések eredményeként 2013-ra összesen mintegy 1,2 millió háztartásban lesz elérhető új generációs hozzáférési hálózat.

A Magyar Telekom 2009-2013 között összesen 40 milliárd forintot tervez elkölteni e fejlesztésekre. Ebből 2009-ben körülbelül 10 milliárd forint szükséges az optikai hálózat kiépítésére és az EuroDocsis 3.0 átállásra – ezt az összeget a vállalat az éves beruházási keretéből fedezi.

Azóta történt

Előzmények