Blokkolni kell a Groovesharkot Dániában

A friss brit ítélethez nagyon hasonló döntés született Dániában is, ahol egy jogtulajdonosokból, jogképviselőkből áll csoport érte el a bíróságon, hogy az amerikai székhelyű, online hallgatható zenét kínáló Grooveshark elérését egy hazai internetszolgáltatónak blokkolnia kell a jövőben – számolt be az eseményekről a TorrentFreak.

Hirdetés

A szórakoztatóipari vállalatok szövetsége (RettighedsAlliancen) tavaly nyújtotta be keresetét a dán bírósághoz, és azzal érveltek a betiltás mellett, hogy a Grooveshark nem kötött licencszerződéseket és üzleti megállapodásokat a szövetség tagjaival, a tárgyalásokon nem mutatták egyetlen jelét sem az együttműködési hajlandóságnak, így Dániában illegálisan szolgáltatnak tartalmakat, illetve a jogtulajdonosok hiába kérték a vállalkozástól, hogy az engedély nélkül közvetített tartalmakat vegyék ki a listákból. Ezt a keresetet egészítette ki egy másik is, mely a felhasználókat vádolta meg szerzői jogi jogsértéssel.

A beperelt szolgáltató azzal védekezett, hogy a felhasználói tartalom megosztását is biztosító Groovesharkon sok legálisan, engedéllyel feltöltött tartalom is található, így ha a szolgáltató más jogsértések miatt blokkolja a teljes szolgáltatást, azzal kárt okozó cenzúrát alkalmazna.

A fenti védekezés ellenére a bíróság úgy döntött, hogy bár vannak legális tartalmak is az oldalon, olyan sok panasz érkezik a nagy mennyiségű, illegálisan megosztott tartalmakra, hogy az már átbillenti a mérleg nyelvét. Az érintett szolgáltató számára azt a választ adta a bíró, hogy amíg az ügyfeleik megsértik a szerzői jogot a Groovesharkon található illegális tartalmak hallgatásával, addig nem perelhetik be az ISP-t azért, hogy a szolgáltatást blokkolják.

Irány az internetcenzúra?

A blokkolást azonnali hatállyal elrendelő, a fellebbezésre négy hetet adó ítélet után a RettighedsAlliancen vezetője üdvözölte a döntést, mivel szerintük a népszerű Grooveshark valójában egy illegális oldal, akik az üzleti modelljüket trükkökre és csalásra építik, és hiába hiszik a felhasználók, hogy a bizonyos szolgáltatásokért befizetett díj az alkotókhoz jut el, ez sajnos nincs így. Remélik, hogy hamarosan az összes dán szolgáltatót rá tudják kényszeríteni a Grooveshark blokkolására.

Egy dán szakértő viszont azt nyilatkozta a TorrentFreaknek, hogy ez az ítélet már túl messzire ment, átlépett egy határt, a döntés ugyanis veszélyezteti a szólásszabadságot és az alapvető internetszabadságot. Troels Møller szerint a dán politikusoknak haladéktalanul lépniük kell az ügyben, ugyanis ezzel az ítélettel egy olyan lejtőn indult meg a bíróság, melynek alján a teljes internetcenzúra van. Az aktivista utalt rá, hogy hazájában egyre szélesebb körűek a cenzurális jellegű tiltások: a szolgáltatóknak kötelezővé tették, hogy blokkolják a gyermekpornográfiát tartalmazó oldalakat, majd ugyanez történt a fájlmegosztó The Pirate Bayjel, aztán pedig a külföldi gyógyszereket kínáló oldalakkal, illetve az online szerencsejátékot kínáló oldalakkal is. Ha most letiltanak egy olyan zenei vállalkozást, mely nem rendelkezett a megfelelő engedélyekkel, akkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz a következő – teszi fel a kérdést Møller.

Azóta történt

Előzmények