Kirúgták a Groupon vezérigazgatóját

A Groupon tegnapi negyedik negyedéves gyorsjelentése a várakozásokkal ellentétben hatalmas csalódást okozott a befektetőknek, akik padlóra küldték a céget a tőzsdén, a papírok 26%-os zuhanást követően 4,5 dolláron álltak meg. A balhét az elnök-vezérigazgató Andrew Mason vitte el, de nem önszántából – nyilvános és szokásosan szabad szájú búcsúlevele alapján kirúgták saját cégéből.

Őrült tempó

Az eredetileg zenész Mason 2008-ban alapította a céget Eric Lefkovskyval Chicagóban. Előbbi az ötletet, utóbbi az induláshoz szükséges tőkét szolgáltatta. A mára mintegy 11 000 alkalmazottat foglalkoztató Groupon azonban nem indult hatalmas ambíciókkal, sőt, a neve és profilja is más volt – a ThePoint.com közösségi projektek megvalósulását, közös célokért dolgozó emberek együttműködését segítette. Az oldalon egyszer néhányan csoportos vásárlást próbáltak szervezni egy nagyobb kedvezmény reményében, és végül ez adta az alapítóknak az ötletet a kis garázscég újrapozícionálására. Az egyszerű üzleti modell (egynapos akció ami csak akkor élesedik, ha elegendő ember jön össze rá, illetve a helyi szolgáltatók, üzletek előnyben részesítése) rögtön népszerű lett. Ebből nőtt ki robbanásszerűen a kuponóriás, amit a Google 2010-ben hatmilliárd dollárért vásárolt volna fel, de az alapító elutasította az ajánlatot, és inkább tőzsdére vitte a céget. A 2011. novemberi IPO (elsődleges részvénykibocsátás) 16,5 milliárd dollárra értékelte a Groupont, Mason részvényei pedig egy csapásra közel egymilliárd dollárt értek.

A sikert számos hasonmás próbálta meglovagolni, egyre több nagyvárosban bukkantak fel kuponos cégek, és a Grouponnak döntenie kellett – versenyez velük, vagy erőből próbálja lenyomni őket. A verseny mellett döntöttek, és agresszív terjeszkedésbe kezdtek.

„Őrületes volt ott dolgozni” – mondta egy korai alkalmazott. „Két év alatt 10 000 embert vettünk fel, és 16 hónap alatt 45 országba terjeszkedtünk.  Soha előtte nem történt ilyen, és többé nem is szabadna megtörténnie.”

A kezdeti lelkesedés lecsengése után viszont egyre többen kérdőjelezték meg az üzleti modell hosszú távú fenntarthatóságát. Sok kereskedő panaszkodott arra, hogy az egyszeri (és számukra költséges) akciók nem hoznak elég visszatérő vendéget/vásárlót, pedig számukra ez volt a legfőbb cél. A tőzsdére menetelt követően a még mindig nagyon fiatal Groupon folyamatosan alulteljesítette a várakozásokat, a részvények árfolyama pedig tavaly novemberben alig volt magasabb (2,6 dollár), mint a kibocsátáskori érték tizede. Részvénytársaságként mindössze egyetlen nyereséges negyedéve volt, és a kezdeti hihetetlen mértékű növekedés – 2010-ben huszonkétszeres, 2011-ben ötszörös, 2012-ben már "csak" 43%-os – látványos lelassulása is komolyan aggasztja a befektetőket.

Csak viccelek. Kirúgtak.

Andrew Mason menesztése már többször felmerült az elmúlt hónapokban, de a fiatal cégvezérnek eddig sikerült megőriznie pozícióját. A tegnapi fiaskó után azonban mennie kellett. A Groupon dolgozóinak szánt búcsúlevelében – melyet maga hozott nyilvánosságra blogján, mondván az úgyis azonnal kiszivárog – azt írta, hogy „a Groupon CEO-jaként eltöltött négy és fél gyönyörű és intenzív év után úgy döntöttem, több időt szeretnék a családommal tölteni. Csak viccelek – ma kirúgtak. Ha nem tudnátok miért, akkor jobban kellett volna figyelnetek”.

„Aki aggódna értem, kérem, ne tegye. Szeretem a Groupont és rettenetesen büszke vagyok arra, amit alkottunk. Elfogadom, hogy az út eme szakaszán elbuktam” és a kialakult helyzetért „mint elnök-vezérigazgató, vállalom a felelősséget”.

A távozó vezető feladatait a másik alapító Eric Lefkovsky, valamint Ted Leonsis igazgatósági tag veszi át, amíg nem találnak egy olyan vezérigazgatót, aki hitellel bír a befektetők szemében és képes lehet a lejtmenet megfordítására.

378.36 dollár végkielégítés

Megszokott dolog, hogy a nagy cégek távozó vezetői többmillió dolláros végkielégítéssel távoznak. Andrew Mason azonban mindössze 378.36 dollárt kap, mert néhány CEO társához hasonlóan ő is jelképes fizetésért dolgozott. A sokak által kissé hóbortosnak tartott cégalapító viszont a „bevett gyakorlattól” eltérően nem évi 1 dollárt, hanem 756.72 dollárt kért. Szerződése szerint távozását követően még fél évig jár neki fizetés, egészségbiztosítás és egyéb juttatások, így jön ki tehát a fura végösszeg.

Félteni azonban nem kell, hiszen 47 millió részvényének értéke még a mostani igen alacsony áron is meghaladja a 210 millió dollárt.

Előzmények