Gáz van a mobiltenderrel – versenykorlátozó körülmények között hirdették meg

Komoly uniós büntetésre számíthat hazánk, ha a jelenlegi jogi környezetben vezényeli le a mobiltendert – adta hírül ma a Népszabadság.

A lap információi szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) levélben hívta fel a hírközlési hatóság és az illetékes tárcák figyelmét arra, hogy a pályázati kiírás és „környéke” finoman szólva is aggályos. A Népszabadság munkatársa kiemeli  tudósításában: a napokban lett világos, hogy „a hírközlési tárca egyik idei rendelete (28/2008) gyakorlatilag kizárja a versenyből azokat a cégeket, melyek – egy speciális – 3 gigahertz fölötti tartományban szolgáltatnak”. Ez azt jelenti, hogy olyan, az internetes és az alternatív hangszolgáltatási piacon már jelen lévő komoly cégeket zárnak ki a tenderből, amelyek a legtőkeerősebb érdeklődők közé számítanak.

Ám más gond is van: „a GVH ugyanis arra hívja fel az érintett szervek figyelmét, hogy a szabály súlyosan sérti a 2002/77-es EU-irányelvet, amely szerint a tagállamok kötelesek biztosítani az elektronikus hírközlési hálózatok és szolgáltatások nyújtásának szabadságát, illetve nem korlátozhatják ezek létrehozását, ha nincs erre közrendi, közegészségügyi, illetve közbiztonsági ok”. Ezért a GVH szerint komoly uniós büntetésre is számíthat az ország a diszkrimináció miatt. A problémás rendelkezés még a tender kiírása előtt született, s bár a Népszabadság tudósítója úgy tudja, hogy a GVH már kérte a minisztériumot, hogy az említett pontot vegye ki a jogszabályból, ám eddig az ügyben intézkedés nem történt.

Azóta történt

Előzmények