Sokmillió dolláros lopásért kerültek börtönbe a hackerek

A bűnözői hálózatok nem ismernek határokat, így csakis nemzetközi összefogással lehet fellépni ellenük.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma még karácsony előtt jelentette be, hogy egy nemzetközi szervezett bűnözői csoport három tagját ítélték börtönbüntetésre, mivel bizonyítottnak találták, hogy részesei voltak annak a tevékenységnek, melynek során kártékony program segítségével amerikai vállalkozásoktól és pénzügyi intézményektől több millió dollárt loptak el.

A közlemény szerint a bűnözők a GozNym néven ismert banki trójai szoftvert használták fel arra, hogy világszerte – főként az Egyesült Államokban és Európában – betörjenek több mint négyezer kiszemelt intézmény rendszerébe 2015 és 2016 folyamán, majd ezektől a szervezetektől a becslések szerint mintegy 100 millió dollárt emeltek le bankszámlákról.

A bűnöző csoport utáni nyomozás során az Europol idén májusban jutott eredményre, amikor sikerült feltárni, hogy kik állnak a GozNym-támadások mögött. Összesen tíz gyanúsítottra találtak rá, ötöt még májusban őrizetbe vettek – köztük a GozNym kifejlesztőjét –, ám a másik öt ember egyelőre még szökésben van.

Az ügyet tárgyaló pittsburghi szövetségi bíróság az egyik kiemelt vádlottat, a bolgár állampolgárságú Kraszimir Nikolovot 6 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte – a bűnszervezetben a számlaszámok feletti rendelkezés megszerzésében szakértő Nikolovot büntetésének letöltése céljából átszállították Bulgáriába.

A kulcsszerepet játszó Nikolovot 2016 szeptemberében a bolgár hatóságok tartóztatták le, majd kiadták az USA-nak, hogy ott emeljenek vádat ellene. Többek között bűnszervezetben való részvételt, valamint számítógéppel elkövetett csalást róttak a terhére, mivel a GozNym segítségével megszerzett adatokat felhasználva ő lopta el a számlákról a pénzt, hogy azt továbbítsa a gang más feladatokért felelős tagjainak.

A másik két bandatagot – a Grúziában letartóztatott Alekszander Konovalovot és Marat Kazandzsijant – szintén elítélték, hét, illetve öt év börtönre. Míg Konovalov a GozNym-hálózat szervezője, menedzsere, valamint a tagtoborzásért felelős vezetője, addig Kazandzsijan az ő első számú munkatársa, valamint a hálózat technológiai adminisztrátora volt. Őket Grúziában is bíróság elé állították.

A GozNym trójai egyedi szoftver, melyet két, a feketepiacon elérhető banki trójai ötvözésével állítottak elő – az egyik komponens hajtja végre a behatolást, a másik gyűjti az adatokat.

Azóta történt

Előzmények