A kalózok lekapcsolása jogsértő – és drága

A francia kalózellenes törvény sorsát az IT café oldalain folyamatosan követtük, legutóbb arról számolhattunk be, hogy  törvény elleni fellépést már választási kampányában megígérő francia köztársasági elnök, Francois Hollande által összehívott szakbizottság javaslata szerint Franciaországnak meg kellene szüntetnie a kalózkodó internetezőket figyelmeztető „három dobásod van”, (szakszerűbben: fokozatos válasz) rendszerét. A szakértők szerint a hangsúlyt az egyszerű internetezők helyett a profitorientált kalózok elleni fellépésre kellene áthelyezni. A dokumentum továbbá az okostelefonokra és egyéb digitális eszközökre nézve a művek digitális hasznosítása után tárhelytől független, egységes díjazást is javasol.

A törvényről (Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet – HADOPI) elnevezett rendszert számtalan oldalról érte kritika, és ezek közül az egyik az volt, hogy a fegyelmezési rendszer költségei (pl. külön Hadopi-hivatalt állítottak fel) hatalmasak, az általa hajtott haszon pedig szinte láthatatlan. Fleur Pellerin, a digitális gazdaságért felelős miniszter minapi svédországi látogatása során nyilatkozott az Hadopi-szabályozásról, és határozottan kijelentette, hogy a kalóztörvény legszigorúbb szankciója (a szolgáltatás esetleges átmeneti korlátozása a legvégső esetben) nem hajtható végre a mai világban, mivel ez olyan lenne ma már, mintha a felhasználó vízvezetékét zárnák el. (Az EU hivatalos véleménye is hasonló: már többször kifejtették, hogy az internet-hozzáférést alapvető jognak kell tekinteni.)

Jön a pénzbüntetés?

A kormány számára készített szakértői javaslat emiatt áprilisban azt vetette fel, hogy a harmadik figyelmeztetés utáni lekapcsolást 60 eurós pénzbüntetésre cseréljék le, illetve számolják fel az Hadopi-ügynökséget, melynek megmaradó feladatait a francia médiaellenőrző testület lássa el a jövőben. Ezt a javaslatot sokan támogatják, igaz, felmerült már annak a lehetősége is, hogy az egész Hadopit, úgy, ahogy van, kidobják. Ezt viszont a jogkezelők ellenzik, akik el tudnák fogadni, hogy a lekapcsolás helyett pénzbüntetés jöjjön az ismételt szabályszegés után, ám a 60 eurót túl kevésnek találják.

Az Hadopi bevezetése óta egyébként – bár több százezer esetben küldtek ki figyelmeztetéseket – a harmadik fázisra, a bírósági tárgyalásra eddig még csak néhányszor került sor, de a híradások szerint ezek közül is a legsúlyosabb büntetés 150 euró volt, az internet-hozzáférését pedig senkinek sem függesztették fel.

Előzmények