Hamis chipeket adott el a haditengerészetnek

Az USA Igazságügyi Minisztériumának múlt heti közleménye szerint egy 32 éves kaliforniai férfi, Neil Felahy beismerte a bíróságon, hogy 2007 és 2009 között feleségével és testvérével együttműködve hamisított microchipeket adott el az Egyesült Államok haditengerészetének.

A családi vállalkozás az alkatrészeket a kínai Sencsenből importálta, s ezek egy része eleve hamisítvány volt, más részüket pedig maguk a vádlottak hamisították meg: az eredeti márkajelzéseket eltüntették a burkolatról, majd a kívánt, drágább márkák jeleit vitték fel rájuk. A vádirat szerint összesen több mint 13 ezer chipről van szó, körülbelül 140 ezer dollár értékben. A hamis alkatrészeket aztán a tengerészet beszerzési parancsnokságának adták el.

A Felahyra kiszabható büntetés 51 hónap börtön, illetve több millió dolláros pénzbírság lehet. A férfi a vádalku következtében vállalta a kormánnyal való együtműködést, ha a felesége ellen emelt vádat ejtik. Testvére ellen azonban tovább folytatódik az eljárás.

A hadiiparba szánt elektronikus alkatrészek az elvárt magasabb minőség miatt sokkal drágábbak, mint az átlagtermékek, ezért nagy a csábítás, már nem először fordul elő, hogy olcsóbb vagy használt kínai termékekkel igyekeznek megtéveszteni a beszerzőket, időnként sikerrel, annyira, hogy a Védelmi Minisztérium már két éve elindított egy vizsgálatot az alkatrészek minőségének meghatározására. Jelenleg is folyik egy eredményeiben még nem nyilvános nyomozás, melynek tárgya körülbelül 3,5 millió dollár értékű hamis Cisco router, melyek közül még a nyomozást végző FBI-hoz is került jónéhány.

Azóta történt

Előzmények

  • Gyógyul a chipipar

    A Gartner szerint az idén sem lesz olyan meredek visszaesés, mint várták, jövőre pedig megindul a növekedés.

  • Örülhetnek a chipgyártók

    Az év eleji mélypont után kezd magához térni az iparág: a harmadik negyedév már a szezonális trendeknek megfelelően alakult.

  • Éledezik a chipipar

    Harmadik hónapja tapasztalható szekvenciális növekedés az iparágban.

  • Új haderőnem az USA-ban: kiberparancsnokság

    Az amerikai kormányzat elsőrendű feladatának érzi az amerikai hálózatok biztonságának megőrzését, arról viszont nem nyilatkoznak, hogy támadásra alkalmas lesz-e az új egység.