Harc a bolgár mobilpiacon - mit lép a Matáv?

Felfüggesztette a bolgár legfelsőbb bíróság annak a kormányhatározatnak a végrehajtását, amely a BulTelekom bolgár távközlési társaság privatizációjának részeként a a meglévő kettő mellett egy harmadik mobillicenszről is rendelkezett.

Az Egyesült Államokban bejegyzett Advent International Corp. múlt hónapban 33,4 millió dollárt fizetett a GSM-mobilszolgáltatás megkezdésének jogáért, a bolgár társaság 65 százalékának megszerzésével zárult privatizációs ügylet részeként. A kormányzati döntés felülvizsgálatát a másik két társaság kezdeményezte, mondván, nem volt versenyeztetés a licenszért.

A vezető bolgár mobilszolgáltató, a 2,7 millió előfizetővel rendelkező MobilTel iránt a Matáv is érdeklődik - írta meg a csütörtöki NAPI Gazdaság a bolgár Dnevnik című napilapra hivatkozva. A Matáv sajtóosztálya a NAPI Gazdaság érdeklődésére nem kommentálta a hírt, de bolgár források nem tartják elképzelhetetlennek a kapcsolatfelvételt a Matáv és a MobilTel tulajdonosai között.

Bulgáriában a mobilpenetráció talán már az év végére eléri az 50 százalékot. A MobilTel 2,7 millió előfizetője mellett a két éve indult, görög tulajdonban lévő második GSM-szolgáltató kevesebb mint egymillió ügyféllel rendelkezik, a harmadik, 450-es szolgáltató alig több mint százezerrel. Ez utóbbinak a tulajdonosa a BulTelekom, amely elnyerte a harmadik GSM-licencet és márciusban tervezi beindítani a szolgáltatást.

A BulTelekom a korábbi monopolhelyzetnek köszönhetően igen jó pénzügyi mutatókkal rendelkezik. Az investor.bg bolgár internetes portál adatai szerint tavalyi árbevétele 850 millió, EBITDA-ja 530 millió leva volt (a leva a régi német márkával egyenértékű, 0,515 euró).

A MobilTel korábban egy orosz származású izraeli milliárdos, Michael Csornij ellenőrzése alatt állt, de nemrég az ABN Amro és a Citigroup vezetésével nemzetközi pénzügyi befektetők is jelentős részt szereztek benne. A részvényeket szófiai hírek szerint a régi és új tulajdonosokból álló konzorcium árulja, de nem kizárólag a száz százalék eladó.

Azóta történt

Előzmények