Itthon is beindul a használtszoftver-biznisz

Ma hozzávetőleg 600-700 ezer feleslegessé vált szoftver van Magyarországon, amely más cégeknél és intézményeknél még hasznosítható. Ezek a szoftverlicencek komoly értéket képviselnek, és adásvételük legális – állítja az első leányvállalatát Budapesten most létrehozó, német Preo cégcsoport, amely ún. szoftverremarketingben utazik. Azaz rajtuk keresztül bárki értékesítheti drága, de – például technológia- vagy verzióváltás, átszervezés, létszámleépítés miatt – feleslegessé vált szoftverét, illetve beszerezhet kedvezményes áron friss vagy korábbi verziójú licenceket.

A használtszoftver-kereskedelem Európában már 10 éve működik. A Preo Hungary Kft. anyavállalata tavaly több mint 100 ezer szoftverlicencet forgalmazott – 2009-ben a magyar cég legalább 20 ezer darab beszerzését, illetve értékesítését tervezi. A cég által legkeresettebb licencek az Adobe, a Citrix, a Microsoft, a Novell és a SAP termékek. Az induló évben a Preo elsődleges célcsoportjába a közepes és a nagyvállalatok tartoznak; a kisvállalkozások és a magánfelhasználók számára 2010-től tervezik a szolgáltatást elindítani.

„Egy aktuálisan futó magyarországi projektünk esetében a teljes vállalati (szerver és desktop) szoftverlicencek beszerzésnél 35%-os összesített árelőnyt biztosítunk az ügyfelünknek. Mikor lenne a szoftverremarketing szolgáltatás aktuálisabb a magyar piacon, ha nem most, a válság közepén?” – mondta Arató E. Árpád, a Preo Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég közleménye szerint az úgynevezett transzparens joglánc elve szerint garantálják az átláthatóságot: az eladó fél bármikor be tudja mutatni a korábban megvásárolt licenc „történetét”, míg az új tulajdonos átlátható és hiteles módon tudja igazolni (előző tulajdonos, licencszám, licencfajták, pontos termékspecifikációk), hogy miként jutott el hozzá a licenc az eredeti forgalmazótól az előző tulajdonos(ok)on át.

A Preo egyben bejelentette, hogy stratégiai partneri szerződést kötött az ergoTrade-del, amely hardverek újrahasznosításával foglalkozik. A partnercég megvásárolja a vállalatoktól az elavult gépeket, vagy átvállalja azok viszonteladását és a kapcsolódó szolgáltatásokat – a szállítást, az auditálást, az adatok törlését és eltávolítását, adományozást, dolgozói értékesítést.

Azóta történt

Előzmények