Hé Alexa, jó vagyok az ágyban?

Egyre többen döbbennek rá, hogy digitális asszisztenseik nemcsak parancsaikat, de minden mást is hallanak.

Egyre nagyobb botrány kerekedik abból, hogy az emberek kezdenek rádöbbenni: az olyannyira kedvelt digitális asszisztenseknek bizony nem annyira szelektív a hallása, mint szeretnénk. Ez persze jobban belegondolva egyáltalán nem meglepő, hiszen folyamatosan figyelniük kell, ha észlelni akarják nekik szóló utasításainkat, viszont így azt is „kihallgatják”, amit jobban szeretnénk titokban tartani. Ez egyébként nem kéne, hogy újdonság legyen, mindenesetre a mostani felháborodást az váltotta ki, hogy az angol The Sun bulvárlap megírta: az Amazon egy romániai csapata sok felvételt meghallgat azért, hogy javítson a hangfelismerő rendszer működésén.

A csapat egyik tagja az újságnak elmondta, hogy miközben igyekeznek a lényegi részekre koncentrálni, azért sok más, nem igazán nekik szánt tartalommal is találkoznak: hangokkal, melyek a hálószobából származnak, családi vitákkal, veszekedésekkel, vagy azzal, hogy vicces emberek éppen káromkodásra tanítják kedvelt okos eszközeiket.


[+]

A hírekre persze a választott képviselők és emberi jogi szervezetek is felkapták a fejüket: az angol konzervatív párti Andrew Rosindell szerint a digitális asszisztensek betörnek az emberek magánszférájába, a Privacy International pedig új, az állandóan működő eszközöket szigorúbban szabályozó törvények szükségességére hívta fel a figyelmet. Eltekintve most attól a ténytől, hogy egyelőre senkinek sem kötelező otthonában az Alexát, Sirit és társaikat használni, tény, hogy sokan valóban nem tudják azt, hogy ezek nemcsak a nekik szóló parancsokra figyelnek, mint ahogy az a tény is a felhasználói szerződésben elrejtve kerül csak elő, hogy bekapcsolásukkal egyben ahhoz is hozzájárulunk, hogy a felvételeket a gyártók elemezzék. Ezzel kapcsolatban az Amazon egyébként elmondta, hogy munkatársaik az akár napi 1000 megvizsgált felvétel forrását nem tudják beazonosítani, ráadásul szigorú titoktartási szerződések is tiltják ezek tartalmának nyilvánosságra hozását.

Azóta történt

Előzmények