Hétfőtől megváltozik az életed

(IT.news szubjektív)

Első lépésben maradjunk a szikár tényeknél: szeptember 19-én startol a Nokia új, interaktív játéka, a Nokia 20Lives. Aki szeretne részt venni benne, a www.nokia.com/20Lives oldalon regisztrálhatja magát a játékra, amelyhez nincs szükség másra, mint internet-hozzáférésre, e-mail címre és egy sms-ek fogadására alkalmas mobiltelefonra – valamint betöltött tizenhatodik életévre. A 21 európai országban 11 nyelven zajló interaktív játék október 13-án ér véget.

 

 

 

Következik a dolog rázósabb része: "Mindenki, aki szeptember 19-ig regisztrál az oldalon, hétfőtől 25 napon át különböző életeket próbálhat ki!" – ígéri a Nokia sajtóközleménye. "Mi van??" – kérdez vissza értetlenül e sorok írója magában. Mi az, hogy különböző életeket próbálhatok ki?

 

"Mindannyian álmodtunk már arról, hogy valaki más bőrében ébredünk fel. A Nokia 20Lives által éppen ezt a nagyszerű élményt szeretnénk felkínálni a mobiltelefon-felhasználóknak. A Nokia 20Lives nem csupán egy játék, hanem egyben különleges lehetőség arra, hogy egy napot valaki más bőrében eltöltve, megismerjük annak világát" – válaszol ki nem mondott kérdésemre Dér Attila, a Nokia Hungary kft. marketingigazgatója. De ezzel sem kerültem közelebb a megoldáshoz, hogy miről is szól ez a játék – vissza a sajtóközleményhez!

"A Nokia 20Lives 25 napja alatt a játékosoknak teljesen újszerű játékélményben lehet részük. Míg a korábbi Nokia Játék készségeken alapuló, időpróbákkal és feladatmegoldással tűzdelt kalandot kínált, addig a Nokia 20Lives húsz, véletlenszerűen kiválasztott, kitalált ember életébe csöppenti bele a játékost. A felhasználó úgy látja majd a világot, ahogy a szereplő; találkozik a karakter családjával és barátaival; dolgozik a munkahelyén, és meghozza a szükséges döntéseket. A játékosok ezen döntések alapján válnak sikeressé vagy buknak el a játék során. A Nokia 20Lives kitalált szereplői olyan sokszínű személyiségek, akik a média, a zene, a film, és a divat világában élnek: hatalommal bíró nők és ravasz üzletemberek, színésznők és szépfiúk, fotósok és paparazzik, csak hogy néhányat megemlítsünk közülük. A Nokia 20Lives az interneten videofelvételek és animált képek, valamint sms-, e-mail-, és hangüzenetek által juttatja el a játékoshoz az információkat."

Legyél egy kicsit sztár

 

 

 

Na végre, összeállt a kép! Ez a "más bőrébe bújok" meg "megismerem annak mindennapjait"-dolog egy kicsit megvezetett az elején. Kezdtem megijedni, hogy tényleg be kell költöznöm Michael Douglas-ék házába – amelyről, ha a játék célcsoportjába tartoznék, most bizonyára vágnám, hogy Hollywood mely részén található –, hogy kiderüljön, mit tennék, ha Catherine-Zeta Jones nem főzne vacsorát. Majd e súlyos döntés függvényében kapott pontszámtól függne, hogy másnap, ünnepelt divatdiktátorként sikerülne-e megdöntenem a sminkszobában azt a két negyvenkilós svéd modellcsajt, akik a következő bemutatómon szeretnének szerepelni (amúgy meg nyilván igen, hiszen ezért lennék sztár).

Most, hogy végre világossá vált, hogy ezt a húsz életet a valódi, nyomorult kis életemért kapom cserébe – nem örökbe, csak kölcsön, 25 napra –, hogy addig se gondoljak a sajátomra, egyből érdeklődést mutattam a dolog iránt, és a www.nokia.com/20Lives oldalon kipróbáltam a játék demóját. Roppant érdekes volt megtapasztalnom, hogy a "The Nokia Way of Life" szellemében milyen tulajdonságokra van szükségem ahhoz, hogy első virtuális életemben üzletkötőként és/vagy pojácaként sikeres legyek. Először is gyorsan kellett tudnom gépelni (ezzel szerencsére még boldogultam), majd egy Niki Laudára emlékeztető főnök irodájában kellett volna tapsolnom egy végtelenül hülye ötlethez, hogy fizetésemelést kapjak (ez már nem ment).

Ez a kudarc nem lombozott le, hiszen a Nokia 20Lives játékban még számtalan egyéb lehetőségem nyílna bizonyítani, hogy megfelelek modern korunk érvényesülési követelményeinek. Hiszen, mint olvastuk, lesz itt hatalommal bíró nő, dörzsölt üzletember – feltételezem, merciben –, paparazzi és szépfiú, kis szerencsével talán egy ünnepelt pornósztár vagy egy sikeres meleg bőrébe is belebújhatnék... mmm, nyami-nyami, mind csupa ínyencség a lúgozott agyú celebrityfüggőnek.

És, ha igazán jól sikerülne a játék alkotói által kigondolt módon érvényesülnöm, akkor nemcsak mobiltelefont nyerhetnék (figyelem, immár a valóságról beszélünk, akinek még mond ez a szó valamit), hanem akár egy monacói hétvégét is – amivel újabb haladékot kapnék arra, hogy visszatérjek a saját életembe, és pár nappal tovább játszhatnám valaki másét. Sőt, a kikötőben egészen biztosan le tudnám fotóztatni magam egy Ferrari mellett.

Szentesi Kálmán

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények