Heti programajánló

Bár már lassan dübörög a nyár, lesz a héten (legalább) három érdekes rendezvény.

Okostelefon Akadémia #12

„Mi minden szükséges a gondtalan nyaraláshoz?  Haverok, buli, Fanta? Sokunk számára a mobilkészülék és a mobilinternet is bekívánkozik a sorba. Hogyan használhatjuk ki mobileszközeinket, hogy még emlékezetesebb legyen a nyarunk? És hogyan használják azok, akik ezen a nyáron is keményen dolgoznak azért, hogy élményekkel töltsenek fel bennünket? A nyári pihenés előtt a fesztiválok, a sport és a szórakozás kerül reflektorfénybe a Telenor Okostelefon Akadémiáján.”

Az esemény időpontja és helyszíne: június 15., szerda , Várkert bazár Budapest, Ybl Miklós tér, 1013.

Előadók:

  • Horti Gábor, kommentátor, moderátor, entertéjnör – hogyan készül fel egy kommentátor a focimérkőzések közvetítésére?
  • Murlasits Attila, az Annyira más Bringabolt tulajdonosa – napjaink elektromos kerékpárjai már teljes joggal nevezhetők okosbicikliknek, de mire jók, miért jók ezek?
  • Rizsavi Tamás, fotós – egy profi fotós ad tanácsokat ahhoz, hogy hogyan készíthetjük a legszebb képeket a nyaralás alatt okostelefonunkkal
  • A Beachegg csapata, Virgosystem – hogyan működik a digitális strandtojás?
  • Musitz Péter, a Mistory Game egyik fejlesztője – rejtélyes kalandok, és felfedezés egy városnéző alkalmazás segítségével
  • Takács Zoltán, a Telenor innovációért felelős alelnöke – a nagy bejelentéssel

Az esemény expóterületén ki is próbálható a magyar fejlesztésű strandtojás, és meglovagolható okosbiciklikből sem lesz hiány, de a nyárhoz elengedhetetlen a zene is, így a CossackSound okostelefonról irányítható bőröndhangszóróit is ki lehet majd próbálni. Természetesen a legnagyobb készülékgyártók is jelen lesznek újdonságaikkal, és a nagy sikerre való tekintettel a drónsimogató és ügyességi drónpálya is várja a vállalkozó kedvűeket, szerencsédet pedig az örökzöld okostombolán tesztelheted!

Az esemény ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: http://bit.ly/OA_12

Open Academy Konferencia

„A tavaszi konferenciaszezon végéhez közeledve, de még a nyári pihenések megkezdése előtt, várunk Téged a 11. Open Academy konferenciára! A szervezés gőzerővel zajlik, hamarosan közzétesszük a végleges programot. Addig is, érdemes bevésni a naptárba: találkozunk június 16-án, csütörtök délután 17 órakor a BME Q épületében, egy tőlünk megszokott, jó hangulatú konferencián, a közös tudásmegosztás jegyében. Az Open Academy ezúttal is ingyenes, non-profit közösségi rendezvény, melynek célja a hazai informatikai kultúra és oktatás fejlesztése.

Az előadók között köszönthetjük a Nextent Informatika, a Balabit, a Skyscanner szakembereit, de még tartogatunk Nektek bőven meglepetéseket! Ami pedig az előadásokat illeti, hagyományainkhoz híven az idei első Open Academyn a fejlesztéssel kapcsolatos témák kerülnek terítékre.

Csak egy pár címszó, hogy mikkel készülünk: közelebbről is megismerkedhetünk gyakorlati példákon keresztül a Rust programozási nyelvvel; egy másik előadásban a Stackoverflowt töltjük be egy gráf adatbázisba; érdekes kutatási eredményeket hallhatunk arról, hogy hogyan segítik elő az agilis módszerek a kiegyensúlyozott agyműködést és a hatékony munkavégzést, de lesznek még Angular2 és Androidos témák, remek előadókkal. A további témákról a hamarosan megjelenő teljes programkiírás árulkodik majd.”

Helyszín: BME Q épület 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2., Simonyi Károly előadóterem Térkép
Időpont: 2016. június 16. csütörtök, 17.00-22.00
Étkezés: Bár lesz büfé, az uzsonnádat ne hagyd otthon!

Regisztráció: https://www.balabit.com/hu/open-academy

Open Source Budapest Meetup

18:00 – Kapunyitás, kötetlen csevegés

18:30 – Előadások:

  • Gyaraki László: Magyar internetrádió-lista integrálása szabad szoftverekbe - Magyarországi földfelszíni sugárzású rádiók online hallgatása ma már nem olyan különleges dolog, hiszen a legtöbb rádiónak van saját honlapja, ahol a beépített webrádión keresztül hallgatható az élő adás. Emellett vannak üzleti alapokra épülő weblapok, akik különböző szolgáltatások keretein belül szintén böngészőn keresztüli rádiózást kínálnak. A Radio Tray program és az Ubuntu Magyar ISO megjelenésével viszont kezdetét vette egy folyamatosan karbantartott stream-adatbázis, amit bárki szabadon szerkeszthet és betölthet kedvenc zenelejátszó programjába. Az adatbázis munkálatairól és az elérhetőségről szól az előadás.
  • Úr Balázs: Szabad szoftverek és KKV-t - Informatikára mindenkinek szüksége van, nincsenek ezzel másként a kis- és középvállalkozások sem. Nem kell azonban egyből a kereskedelmi forgalomban kapható szoftverekhez nyúlni - és végképp nem illegálisan használni azokat - ha van szabad, nyílt forrású alternatíva. Az előadásomban be fogok mutatni egy kitalált kisvállalkozást, amely informatikai hátterét teljese egészen szabad szoftverekkel valósítom meg a weboldal elkészítésétől kezdve egészen a napi feladatok ellátásáig.
  • Kolesár András: JOSM fejlesztés - Az OpenStreetMap nem csupán adat, hanem szoftverkörnyezet is. Messze nem tartana itt az adat, ha nem készültek volna bárki által, szabadon és ingyen felhasználható eszközök az adatok szerkesztésére, feldolgozására, megjelenítésére. Az eszközök pedig nem lennének ilyen fejlettek, ha nem tették volna közzé a forráskódot szabad licenc alatt, hogy bárki kiegészíthesse, továbbfejleszthesse. Előadásomban bemutatom, hogyan bővítettem a Java OpenStreetMap Editort különféle funkciókkal a gyorsabb és pontosabb szerkesztés érdekében. Megosztom tapasztalataimat arról, hogyan fogadta a nemzetközi fejlesztői közösség a beküldött változtatásokat.

Fontos! A kapu 18:00-18:30 között van nyitva, ha utána érkezel, akkor telefonálnod kell a bejutáshoz!

Helyszín: Helyszín: Budapest Józsefvárosi Református Egyházközség gyülekezeti terme, 1085 Budapest, Salétrom u. 5, Térkép

Időpont: 2016. június 14. kedd, 18.00-21.00

Regisztráció: http://www.meetup.com/opensourcebudapest/events/231737651/

Előzmények