Mit lehet elhinni az interneten?

Sir Tim Berners-Lee

Az internet milliárdnyi weboldalán nem egyszerű elkülöníteni a tudományosan alátámasztott tényeket a hiedelmektől, a valós eseményekről szóló beszámolókat a fikciótól vagy éppen a híreket az álhírektől. A világhálót kitaláló Sir Tim Berners-Lee szerint ez így nincs rendjén: mivel annyi hamis információ terjed a weben, segíteni kell a felhasználóknak az eligazodásban, és megbízhatóságuk szerint meg kell jelölni az oldalakat. Erről a web atyja a BBC-nek beszélt új alapítványa, az internetet valóban „világhálóvá” változtatni próbáló Word Wide Web Foundation (WWWF) bemutatásakor.

Berners-Lee éppen azon a héten nyilatkozott a brit állami médiának, amikor felavatták a CERN nagy hadronütköztetőjét (LHC). Mint mondta: aggasztónak találja, hogy az internetet használták olyan pánikkeltő hírek terjesztésére, melyek szerint a rendszer bekapcsolása egy, az egész világot elnyelő fekete lyukat hoz majd létre. Az ilyen esetek elkerülhetők, ha a megbízható forrásnak számító weboldalakat megjelölik valamilyen módon. „A weben a hiedelmek rendkívül gyorsan terjednek. Egy elmélet, amelynek csak egy tucat, személyesen érintett követője akadt, rövid úton egy nagyon is hihető formulává nőhet, például valamiféle kártékony összeesküvés-elméletté, amely ezreket győzhet meg” – figyelmeztetett.

A W3C-n belül már vizsgálták az oldalak felcímkézésének lehetőségét, de végül arra jutottak, hogy egy központi megoldás helyett többféle rendszerre van szükség. „Nem vagyok híve annak, hogy a weboldalakat egy szimpla számmal jelöljük meg, mint amilyen az intelligenciahányados. Nem, mert akárcsak az emberek, a szájtok is különbözőek. Ehelyett inkább különféle szervezeteknek különféle jelöléseket kellene kitalálniuk” – magyarázta a lehetséges megoldásokat Berners-Lee.

Ez a probléma azonban csak az egyik és nem is legfontosabb azok közül, melyet Sir Tim új alapítványa igyekszik megoldani, de legalábbis napirenden tartani. A WWWF elsődleges célja az, hogy a világ minden tájára elvigye a világhálót, és megkönnyítse az internethez való kapcsolódást azok számára, akiknek erre ma nincs lehetőségük – mert ma a Föld lakosságának mindössze 20 százaléka éri el a webet. Többek között azon fognak dolgozni, hogy leegyszerűsítsék a mobiltelefonos internetezést és kitalálják, miként használhatják a netet azok, akik nem tudnak írni és olvasni.

Előzmények