Hivatalos: kiszállt a Toshiba, teljes a HD DVD összeomlása

„A sajtó a napokban arról számolt be, hogy a Toshiba leállítja HD DVD üzletágát. Cégünk semmiféle ilyen bejelentést nem tett. Noha tény, hogy a vállalatnál jelenleg is zajlik az üzleti stratégia kidolgozása, még semmilyen döntés nem született erről” – ez a szűkszavú sajtóközlemény tegnap jelent meg a Toshiba weboldalán, miután a lapok az AFP múlt hétvégén napvilágot látott tudósítása nyomán világszerte arról cikkeztek, hogy a japán multi leteszi a fegyvert az általa létrehozott HD DVD és a Sony Blu-ray lemeze közt zajló formátumháborúban.

„Nehéz döntést kellett hoznunk, de amikor arra gondoltunk, hogy [ha kitartunk] mekkora fejfájást okozhatunk a vásárlóknak és partnereinknek, úgy határoztunk, hogy nem lenne helyes tovább folytatnunk ilyen csekély esélyek mellett” – ezt már mai sajtótájékoztatóján mondta Acutosi Nisida, a Toshiba elnöke, aki véget vetve a spekulációknak hivatalosan is bejelentette: a Toshiba a jövő hónap végére kihátrál a HD DVD-t támogató cégek egyre szűkülő köréből. Bár néhány hollywoodi stúdió és a Microsoft egyelőre még kitart mellette, nem kérdéses, hogy ezek után a HD DVD-nek esélye sincs talpon maradni a Blu-ray lemezzel szemben; az iparágat megosztó, a vásárlókat elbizonytalanító háborúnak ezzel tehát vége.

A Warneren múlt minden

A két rivális, egymással semmilyen szinten nem kompatibilis lemezformátum közti háború egészen január elejéig hosszú évekig tartó patthelyzettel fenyegetett: a nagyobb szórakoztatóelektronikai multik és a filmszakma jeles képviselői, kiadói közel egyenlő arányban sorakoztak fel a két oldalon, és csak kevesen akadtak olyanok, akik semlegességet vállaltak. Ezek egyike volt a világ legnagyobb filmkiadójának számító Warner Bros stúdió, ahol az év elején bejelentették, hogy tavasztól nem tolják tovább a HD DVD szekerét.

A Warner után több kisebb, regionális stúdió is úgy döntött, hogy felhagy a HD DVD támogatással, az utolsó szögeket azonban Észak-Amerika két hatalmas áruházláncának múlt heti döntése verte a formátum koporsójába: az elektronikai termékeket forgalmazó Best Buy után egy másik nagy üzletlánc, a Wal-Mart is bejelentette, hogy fokozatosan leveszi a polcokról a HD DVD filmeket és lejátszókat, az eladók pedig inkább a Blu-ray technológiát ajánlják majd a HD-moziélményre vágyó vásárlóknak. Ezzel együtt az egyik legnagyobb online videokölcsönzőnél, a Netflixnél is úgy döntöttek, hogy az év végéig teljesen leépítik a HD DVD kínálatot.


Nisida a sajtótájékoztatón: a mozdulat mindent elárul
fotó: Reuters

Nisida a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre közölte, hogy a Toshiba egyelőre nem tervezi, hogy a Blu-ray szabványra építve asztali lejátszókat vagy felvevőket hozzon forgalomba, azt ugyanakkor leszögezte, hogy bár cége a berendezések gyártását idővel leállítja, az eddig eladott nagyjából 730 000 készülék vásárlóinak nyújtott technikai támogatás ezzel nem szűnik meg. Arra a kérdésre ellenben, hogy várhatóak-e még a későbbiekben HD DVD kiadványok, a cégvezető a következő nem túl megnyugtató válasszal állt elő: „Ez nem tartozik ránk, nem tudjuk megjósolni a kiadók lépését”.

Csak félsiker?

Valójában persze igen nagy a valószínűsége, hogy a HD DVD tábor megmaradt kiadói támogatói (a Universal Pictures és a Paramount Home Entertainment) szerződési kötelmeiktől szabadulva rövid időn belül átvándorolnak a Blu-rayt támogatók sorába. Szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ezzel még korántsem biztos, hogy a Sony formátuma belátható időn belül képes megismételni a DVD sikerét. A folyamathoz először is szükséges lesz az árak jelentős csökkentése, szükség lesz arra is, hogy a lemezgyártásban érdekelt multik komoly befektetések árán egységesen a Sony szabványa mögé álljanak, végül, de nem utolsósorban igény kell mutatkozzék a vásárlók részéről a DVD-nél nagyobb felbontású, részletesebb képet adó technológiára.

Azóta történt

Előzmények