Hogyan kell viselkednie egy jó multinak?

Sam Palmisano, az IBM vezetője arra hívta fel a multinacionális vállalatokat, hogy változtassanak eddigi stratégiájukon, amennyiben el szeretnék kerülni, hogy a nagyvállalati szektorral ellenséges kormányok kerüljenek hatalomra a fejlődő világban.
 
Az IBM első embere a Financial Timesban megjelent írásában azt fejtegeti, hogy a multiknak el kell hagyniuk "gyarmatosító" jellegüket, és teljesen át kell alakítaniuk a fejlődő világgal, illetve magával a multinacionális vállalattal kapcsolatos képüket (Palmisano szerint például "gyarmatosító" megközelítésre vall, amikor a GM, a Ford vagy épp az IBM úgy épít Európában és Ázsiában gyárakat, hogy a kutatás-fejlesztést az Egyesült Államokban hagyja).

Palmisano a vállalati tevékenységek teljes globális integrációját tartja szükségesnek, aminek révén megszülethet a modern multinacionális vállalat. Az IBM különben valamilyen szinten már ezt a stratégiát valósítja meg, ugyanis épp a múlt héten jelentette be a vállalat, hogy 6 milliárd dollárt fektet be Indiában, ahova áttelepíti k+f részlegének nagy részét is.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények

  • IBM: nekünk India kell

    Az olcsó és képzett munkaerő tovább hengerel – az IBM 6 milliárd dolláros befektetést tervez az országban.

  • Jól kezdte az évet az IBM

    A PC-s üzletág eladása és az elbocsátások hozzák a várt eredményt. Elemzői várakozások felett a negyedéves profit.

  • Az IBM büszke a vonalaira

    A ma használatos chipgyártási technológiákban több a tartalék, mint azt korábban gondolták, ezt bizonyítják a baktériumnyi szélességű csíkok.

  • Ingyen adja az adatbázis-kezelőt az IBM

    A DB2 adatbázis-kezelőt kiegészíthetjük az IBM szintén ingyenes alkalmazásszerverével is, így máris kész a komplett webes környezet - ingyen.