Hollandiában megrendszabályozták a Kalózpártot is

Különösen a minapi, a netsemlegességről, a még végszavazás előtt álló törvényről szóló hír fényében érdekes, hogy csütörtökön egy holland bíróság a hollywoodi érdekeket képviselő BREIN szervezet által kezdeményezett eljárásban arra kötelezett öt helyi szolgáltatót, hogy tiltsák le felhasználóik hozzáférését a világ egyik legismertebb, ezért talán leginkább üldözött torrentoldalához, a The Pirate Bayhez. A blokkolás nem újdonság, Hollandiában születtek már hasonló, egy-egy szolgáltatót érintő döntések (kettő), ezek száma most növekedett.

Ami igazán új, az az, hogy a blokkolást megkerülő proxykat üzemeltető holland Kalózpárt ellen, korábbi fenyegetéseit beváltva sikeresen lépett fel a BREIN, így a bíróság döntése nemcsak azt mondta ki, hogy a szolgáltatóknak blokkolniuk kell az oldalt, hanem elrendelte azt is, hogy a Kalózpárt szüntesse meg azon tevékenységét, melynek keretében a felhasználóknak segítséget nyújtottak a blokkolás megkerülésében.

A Kalózpárt a döntésre adott reakciójában a BREIN-t az internet cenzúrázásával vádolta meg, és kijelentették, hogy a bíróság ezzel a döntéssel Hollandiában a cenzúra egy szigorúbb változatát vezette be.

A holland szolgáltatók, akiket a korlátozás bevezetésének elmulasztása esetén napi 10 ezer eurós büntetés sújthat, azt tervezik, hogy fellebbeznek a határozat ellen, mivel nem tartják magukat cenzoroknak.

Azóta történt

Előzmények