A világ eddigi legnagyobb nyomtatópatron-hamisítási ügye


Forrás: emirates247.com

Az Egyesült Arab Emirátusok egyikében, Adzsmánban a hatóságok a múlt héten két kínai férfit tartóztattak le, akiket azzal vádolnak, hogy 280 millió dirham, azaz közel 17 milliárd forint értékben gyártottak, illetve forgalmaztak hamisított nyomtatópatronokat – számoltak be az ügyről, a helyi lapok, köztük a The Gulf Today angol nyelvű oldala.

A gyanúsítottak a HP tintapatronjait, illetve tartozékokat másoltak le igen fejlett technológiával, majd ezeket terítették. A rendőrséget a HP egyik jogásza értesítette, aki egy próbavásárlás után vette észre a hamisítást, majd tett feljelentést. A hamisítók igazán professzionális módon dolgoztak, három helyen gyártották a patronokat Adzsmánban, a rendőrök két műhelyt raktárakban, egyet pedig egy villában találtak meg. Ezen kívül volt még egy raktárépületük Dubajban, melyet a rendőrök egy ideig figyeltek, hogy minél több információhoz jussanak, majd a szükséges engedélyek beszerzése után ütöttek rajta a hamisítókon, a két tulajdonost, a kínai férfiakat letartóztatták, az árut és a gyártóeszközöket lefoglalták. A gyanúsítottak egyébként hivatalosan szőnyegkereskedő vállalkozásra kaptak engedélyt az Emirátusokban.

A helyi jogszabályok alapján az áruhamisításért 300-600 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést vagy egy év börtönt szabhatnak ki, de a nyomozás vezetője szerint a hatalmas mennyiség miatt jelen esetben nagyobb mértékű büntetés is elképzelhető.

A HP jogi képviselője azt nyilatkozta, hogy a gyanúsítottak valószínűleg jórészt exportálni akarták a hamis patronokat és kiegészítőket, de úgy tűnik, hogy még csak néhány hónapja tevékenykedtek, így feltételezhető, hogy ezek a termékek csak kevés helyre jutottak még el.

Habár ez a hamisítás mértékében minden eddigit meghalad, a probléma már nagyon régen jelen van, annyira, hogy a HP már évekkel ezelőtt kampányt indított ellene:

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

  • Itt az első működő, 3D nyomtatóval készült pisztoly

    A fegyver elsütéséről készült videón maga Cody Wilson, a Defense Distributed alapítója húzza meg a ravaszt.