Döntött a HTC: megveszik az S3 Graphicsot

Nem lép vissza az S3 Graphics közel egy éve bejelentett felvásárlásától a HTC. Az okostelefonokat és tableteket gyártó tajvani vállalat jogásza egy tegnapi közgyűlésén a részvényeseknek elmondta: alapos mérlegelés után úgy látják, hogy az S3 szabadalmi portfóliója releváns és erős, ezért végigviszik az akvizíciót.

S3 Graphics logoAmint arról annak idején beszámoltunk, a cég éppen a szellemi tulajdonjogok miatt határozta el az egyébként grafikus processzorokat fejlesztő, szintén tajvani S3 Graphics felvásárlását. A HTC úgy számolt, hogy az Apple-lel folytatott szabadalmi háborúban jelentősen tudja javítani a pozícióit az így birtokába kerülő technológiákkal. Csakhogy a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) az e téren próbapernek is tekinthető eljárásban tavaly novemberben – megváltoztatva néhány hónappal korábbi előzetes álláspontját – úgy határozott, hogy az Apple nem sértette meg az S3 szabadalmait. A HTC ekkor visszavonulót fújt, és bejelentette, hogy újragondolja a felvásárlást.

Grace Lei, a vállalat vezető jogásza azonban tegnap azt mondta: alapos mérlegelés után úgy döntöttek, hogy végigviszik a tranzakciót. Az S3 körülbelül 270 szabadalommal rendelkezik, ezek egy részének felhasználási jogait megvásárolta többek között a Sony, a Nintendo és a Microsoft – tette hozzá.

A kaliforniai gyökerű, 1989-ben alapított S3 Graphics úttörő volt a grafikus műveleteket gyorsító videokártyák fejlesztésében. A vállalat által 1995-ben piacra dobott Trio chip a mai napig az iparág történetének egyik legnagyobb darabszámban forgalmazott grafikus magja. Az 1990-es végén beköszöntő 3D-korszakban azonban a cég nem tudott lépést tartani jóval agilisebb versenytársaival: 2001-ben a grafikus üzletágat 323 millió dollárért eladta a tajvani VIA-nak, majd SonicBlue néven multimédiás termékek fejlesztésébe fogott – ám ez utóbbi üzlet kérészéletűnek bizonyult.

A VIA tulajdonában az S3 integrált és önálló 3D-gyorsítóchipeket fejlesztett, előbbieket az anyavállalat lapkakészletei számára. A cégbe 2005-ben új befektetőként beszállt a WTI Investment International, melyben a VIA elnöke, Cher Wang jelentős részvényhányadot birtokol. A tavaly bejelentett felvásárlási megállapodás szerint a HTC 300 millió dollárt fizet az S3 Graphics összes forgalomban lévő részvényéért, ebből 147 milliót a VIA, 153 milliót pedig a WTI számára. Azt nem tudni, hogy időközben a vételár változott-e.

Azóta történt

Előzmények