A Huawei azt ígéri, hogy a szankciók ellenére is visszatér a mobilipar trónjára

Guo Ping, a Huawei elnöke szerint hiába fojtották meg az amerikai szankciók a vállalat mobilos ágazatát, nem adják fel, és terveik szerint visszatérnek idővel a mobilipar „trónjára”.

2019-ben Donald Trump elnök vezetésével Amerika formálisan is megvádolta a Huawei-t azzal, hogy nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, majd feketelistára tette az export kapcsán, és megtiltotta, hogy hozzáférjen kritikus amerikai eredetű technológiákhoz – emiatt nem csak Google-támogatás, de gyakorlatilag chipek és egyéb alkatrészek nélkül is maradt az óriás. A Biden-kormány később megerősítette a korábbi álláspontot.

Guo Ping, a Huawei elnöke szerint a vállalat ugyan tudna tervezni fejlett technológiára építő mobilos chipeket, de senki nem segíthet nekik legyártani azt, ezért sarokba szorultak. Guo szerint ugyanakkor a problémák megoldhatóak, a Huawei pedig a továbbiakban is ott lesz a mobilpiacon, és a terveik szerint idővel visszatérnek a mobilipar „trónjára”.

Bár a Huawei egykor a világ legnagyobb okostelefon-gyártójának számított, a legutóbbi negyedévben a Canalys elemzőcég szerint már Kínában is kiesett a top 5-ből, így gyakorlatilag eltűnt a statisztikákból mindenhol. A Huawei – amely tavaly novemberben vált meg a Honortól annak túlélése érdekében – árbevétele az idei első félév során 29 százalékkal csökkent, ami a vállalat történetében a legnagyobb zuhanás. A fogyasztói üzletág (amely az okostelefonokért is felel) árbevétele 47 százalékkal csökkent.

Azóta történt

Előzmények